Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με το μωράκι σου!!!


Εδώ μπορείς να δεις τη λεπτομερή διαδικασία που ακολουθείς για να κάνεις χαρτιά για άδεια κύησης στο ΙΚΑ.


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΔΕΙΑΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΙΚΑ

 

Δικαιολογητικά για άδεια εγκυμοσύνης ΙΚΑ




Πριν πας στο ΙΚΑ της περιοχής σου και περιμένεις στην ουρά, βεβαιώσου ότι κρατάς μαζί σου όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά - χαρτιά που απαιτούνται για να υποβάλλεις αίτηση για άδεια εγκυμοσύνης ΙΚΑ.

- Απόδειξη ότι έχεις 200 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια, συγκεκριμένα 200 ένσημα πριν την πιθανή (ΠΗΤ) ή την πραγματική ημερομηνία τοκετού. Βασικά, τώρα όλα είναι ηλεκτρονικά και τα ένσημά σου φαίνονται στο online Σύστημα, οπότε λογικά δε χρειάζεται να κρατάς κάποιο δικαιολογητικό.
Όμως, καλό είναι να κρατάς Απόσπασμα του Ατομικού σου λογαριασμού στο ΙΚΑ τα τελευταία 2 χρόνια. Διαφορετικά, αν τα ένσημα είναι πρόσφατα και δε φαίνονται ακόμη στο Σύστημα, ζήτα από τον εργοδότη σου και κράτα μια Βεβαίωση εργοδότη, που θα λέει ημέρες εργασίας-ένσημα. Η Βεβαίωση εργοδότη πρέπει να είναι σφραγισμένη από το ΙΚΑ που υπάγεται.

- Πρωτότυπη Βεβαίωση που αναγράφει την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού (Π.Η.Τ.) από γιατρό συμβεβλημένο με το ΙΚΑ (ΕΟΠΠΥ- ή όπως αλλιώς λέγεται...), ή από γιατρό Κρατικού Νοσοκομείου.
Η βεβαίωση πρέπει να αναγράφει τον αριθμό ΤΣΑΥ του γιατρού.

- Υπεύθυνη δήλωση από τον εργοδότη για την ημερομηνία που σταματάς τη δουλειά, 56 μέρες πριν την Π.Η.Τ., λόγω εγκυμοσύνης.
Σε αυτό το έντυπο υπογράφεις και εσύ πως σταματάς να εργάζεσαι τη συγκεκριμένη ημερομηνία.
Αυτό το χαρτί στο δίνουν στο ΙΚΑ, αλλά αν θες για ευκολία μπορείς να εκτυπώσεις από εδώ ένα αντίγραφο.
Υπεύθυνη δήλωση εργοδότη για άδεια εγκυμοσύνης ΙΚΑ

- Ή, αν δεν υπάρχει εργοδότης, Βεβαίωση Απόλυσης ή Οικειοθελούς αποχώρησης που έχει αναγγελθεί στον ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).

- Ατομικό βιβλιάριο ασθενείας και Οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας (αν υπάρχει). (Και τα βιβλιάρια ΙΚΑ των άλλων παιδιών της οικογένειας.)

- Υπεύθυνη δήλωση που σου δίνουν στο ΙΚΑ και την υπογράφεις μπροστά στον υπάλληλο ότι δε θα εργαστείς σε κανένα εργοδότη όσο επιδοτείσαι από το ΙΚΑ.
Αν δεν πας εσύ στο  ΙΚΑ αλλά στείλεις πχ το σύζυγό σου, πρέπει να είναι θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής σου σε κάποιο ΚΕΠ.

- Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου στην τράπεζα που θέλεις να μπει το επίδομα κυοφορίας, να είσαι πρώτη δικαιούχος.

- Ένα λογαριασμό που να αποδεικνύει τη διεύθυνση κατοικίας σου στο δικό σου όνομα (πχ Ρεύμα, Νερό, Τηλέφωνο), ή το τελευταίο εκκαθαριστικό της εφορίας που γράφει διεύθυνση.

- Αν δεν πας εσύ αυτοπροσώπως στο ΙΚΑ για την αίτηση για επίδομα εγκυμοσύνης, φτιάξε εξουσιοδότηση στο ΚΕΠ για όποιον στείλεις.
Εκτύπωσε από εδώ μια εξουσιοδότηση.

Δες εδώ αν ισχύει το βιβλιάριο υγείας ΙΚΑ σου


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!