Ουφ... Μάλλον σε βρίσκουμε αγκαλιά με την τοπική εφημερίδα αγγελιών, ή μέσα σε μια ιστοσελίδα ενοικίασης σπιτιών!
Για να μην κλαις λοιπόν αργότερα το χαμένο χρόνο, χρήμα και ταλαιπωρία σου για μετακόμιση, απλώς διάβασε και πάρε σοβαρά υπόψη κάποια σημαντικά θέματα, τα οποία συνήθως αγνοούν οι πρωτάρηδες στην ενοικίαση κατοικίας.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗΣ ΣΠΙΤΙΟΥ

ΠΟΥ ΣΟΥ ΛΥΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ !

Συμβουλές ενοικίασης

Αρχικά, αποφάσισε τι θέλεις - προϋπολογισμός και προδιαγραφές του σπιτιού που ψάχνεις να ενοικιάσεις. Αυτά είναι τα βασικά κριτήρια.


0) Ξεκίνα με την εφημερίδα ή καλύτερα Online, από ιστοσελίδες που προσφέρουν αγγελίες. Ο ιστοσελίδες συνήθως είναι δωρεάν.

1) Να προτιμάς αγγελίες με φωτογραφίες του σπιτιού. Θα γλυτώσεις απίστευτο χρόνο αν δεν πας από κοντά να δεις ένα σπίτι που δε σου αρέσει.

2) Άφησε τελευταίες τις παλιότερες αγγελίες για να τηλεφωνήσεις. Πολύ πιθανόν να έχουν ήδη νοικιαστεί τα ακίνητα και να έχουν ξεχάσει να αφαιρέσουν την αγγελία.

3) Προτίμησε πρώτα τις αγγελίες που είναι από ιδιώτες. Έτσι, θα εξοικονομήσεις την αμοιβή του μεσίτη, που συνήθως είναι μισό ενοίκιο.

4) Ξεχώρισε τις αγγελίες που πληρούν τα βασικά σου κριτήρια.

5) Τηλεφώνησε και κλείσε ραντεβού για να δεις από κοντά αυτά τα ενοικιαζόμενα σπίτια  που σε ενδιαφέρουν. Προσοχή! Τέτοιες επισκέψεις κάνουμε μονο ΜΕΡΑ, για να μπορούμε να ΔΟΥΜΕ αυτά που πρέπει στο σπίτι. Παρακάτω διάβασε τα Α , Β ,Γ και Δ, σημαντικά θέματα σχετικά με την υγιεινή, τη λειτουργικότητα, τον περιβάλλοντα χώρο και την τιμή  του σπιτιού.

5) Εκτύπωσε από εδώ ένα έτοιμο βοηθητικό  πρότυπο ώστε να σε διευκολύνει στην καταγραφή των ενοικιαζόμενων σπιτιών που πρόκειται να επισκεφτείς, ώστε να μπορείς εύκολα να διαλέξεις το κατάλληλο για σένα!
Εκτύπωσε το πρότυπο καταγραφής ενοικιαζόμενων φοιτητικών σπιτιών ή εργένηδων
Εκτύπωσε το πρότυπο καταγραφής ενοικιαζόμενων σπιτιών για οικογένεια

6) Αφού περάσει μια εβδομάδα, λογικά θα έχεις καταλήξει και θα έχεις μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για το τι ακίνητα υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά. Πρέπει πλέον να μελετήσεις τα σπίτια που επισκέφτηκες  και να δεις τις σημειώσεις σου, ώστε να καταλήξεις ποιο σπίτι είναι το καταλληλότερο για σένα.


Συμβουλές ενοικίασης σπιτιού

Τι πρέπει να προσέξεις στο σπίτι που θα ενοικιάσεις:


Α) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

1) Να μην είναι υπόγειο ούτε ημιυπόγειο. Το σπίτι να είναι πάνω από την επιφάνεια της γης. Τα υπόγεια σπίτια δεν είναι καλά ιδίως για το χειμώνα, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Επίσης είναι επιρρεπή στις πλημμύρες.

2) Να μην έχει σημάδια από μούχλα. Δύσκολο να το καταλάβεις αν το σπίτι είναι φρεσκοβαμμένο, αλλά και πάλι μπορείς. Ψάξε στα χαμηλά σημεία πάνω από το σοβατεπί και σε ψηλά σημεία των τοίχων, επίσης. Μύρισε και αναγνώρισε τη γνωστή άσχημη μυρωδιά της μούχλας. Αν το σπίτι δεν είναι ακόμη βαμμένο όταν πας, πολύ εύκολα  θα αναγνωρίσεις τα άσπρα ή μαύρα σημάδια της μούχλας και τη χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά.

3) Να μην έχει υγρασίες. Συνήθως στα χαμηλά μέρη των τοίχων εμφανίζονται άσπρα χνουδωτά πράγματα και έχει χαλασμένο χρώμα ο τοίχος.Εμφανίζονται κυματιστά κατά μήκος του τοίχου. Επίσης υγρασίες εμφανίζονται κάτω από το νεροχύτη αν έχει διαρροή, στο μπάνιο αλλά και σε ψηλά σημεία στο ταβάνι, αν η υγρασία προέρχεται από κάποιο κατασκευαστικό πρόβλημα στον επάνω όροφο (πχ το μπάνιο του πάνω διαμερίσματος).

4) Να είναι ευάερο. Να έχει αρκετά πορτοπαράθυρα ώστε να αερίζεται σωστά ο χώρος. Το καλύτερο είναι να είναι αυτό που λέμε "διαμπερές"!

6) Να είναι ευήλιο. Να λιάζεται τουλάχιστον από μια μεριά κατά τη διάρκεια της μέρας.



Β) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ

1) Ηρεμία. Να είναι σε κανονική ήσυχη γειτονιά, να μην έχει καμιά καφετέρια στον κάτω όροφο που πιθανόν να μη σε αφήνει να κοιμηθείς πριν τις μια.

2) Να είναι σε καλή κατάσταση τα υδραυλικά. Μέγιστης σημασίας, που πολλές φορές όταν νοικιάζουμε σπίτι το αμελούμε! Σε ένα παλιό σπίτι συνήθως τα υδραυλικά είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα φθοράς!
Μπες παντού, άνοιξε όλες τις βρύσες και δες τι νερό τρέχει. Μήπως έχει σημάδια σκουριάς; Η σκουριά στο νερό φαίνεται αν στην αρχή η βρύση τρέξει κοκκινωπό νερό. Έλεγξε το χρώμα να είναι διάφανο!Δες επίσης κάτω από το νιπτήρα και το νεροχύτη, μήπως στάζει κάτι; Έλεγξε τις βρύσες, στάζουν όταν τις κλείσεις;

3) Να έχει καλά κουφώματα. Και οι πόρτες-παράθυρα κατατάσσονται στα πιο σημαντικά. Έλεγξε την κεντρική είσοδο για θέματα ασφάλειας, κατά πόσο είναι εντάξει. Έλεγξε πόρτες και παράθυρα κατά πόσο είναι αεροστεγή για να μην μπαίνει κρύο το χειμώνα και να μη σπαταλάται ενέργεια θέρμανσης.




Γ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ - ΓΕΙΤΟΝΙΑ

1) Να υπάρχει στάση λεωφορείου-μετρό κοντά στο σπίτι. Ακόμη κι αν διαθέτεις αυτοκίνητο, μπορεί κάποιες μέρες να σου χρησιμεύσει, σε εσένα, την οικογένειά σου ή τους φίλους σου.
2) Να είναι ήσυχη γειτονιά, ειδικά αν πρόκειται για οικογένεια. Απέφυγε τα μπαρ, καφετέριες, κλαμπ.
3) Αν πρόκειται για διαμέρισμα σε πολυκατοικία, να ρωτήσεις ποιοι μένουν δίπλα, αν πρόκειται για οικογενειάρχες.




Δ) ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ (ΕΝΟΙΚΙΟ)

1) Να είναι ξεκαθαρη η τιμή ενοικίασης.
2) Να είναι ξεκάθαρα τα κοινόχρηστα, αν υπάρχουν. Κοινόχρηστα είναι το φως/καθαρισμός σκάλας, συντήρηση ασανσέρ.
3) Στα υπόψην, πως το χειμώνα τα κοινόχρηστα ανεβαίνουν αν η πολυκατοικία έχει κεντρική θέρμανση... Και ανεβαίνουν πολύ.... :-(




EXTRA TIPS ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

- Αν έχεις περάσει μερικές μέρες στο ψάξιμο και βρεις σπίτι που σου αρέσει, σκέψου το καλά πριν πεις "Θα σας τηλεφωνήσω..." στον ιδιοκτήτη.
Είναι πολύ πιθανόν, ειδικά αν είναι περίδος αιχμής (περισσότερο για φοιτητικά σπίτια, Αύγουστο- Σεπτέμβρη - Γενάρη- Φλεβάρη κάθε έτους) να  έχει νοικιαστεί το σπίτι όταν θα ξαναπάρεις εσύ τηλέφωνο.

- Ποτέ μη νοικιάσεις σπίτι που δεν πληρεί βασικά για σένα κριτήρια. Είναι απολύτως σίγουρο πως σε λίγο καιρό θα ψάχνεις πάλι στις αγγελίες. Χάσιμο χρόνου και χρήματος!

- Ποτέ μη βιαστείς να νοικιάσεις σπίτι χωρίς να το καλοσκεφτείς. Μελέτησέ το και σύγκρινε με άλλα πρώτα.

- Αν θες, κάνε από την αρχή συμφωνία για κατώτερο ενοίκιο. Είναι από πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο να σου χαμηλώσει το ενοίκιο αργότερα ο ιδιοκτήτης.

- Αν χρησιμοποιείες σε καθημερινή βάση τις συγκοινωνίες, ίσως είναι καλύτερα να νοικιάσεις ένα σπίτι κοντά στη δουλειά σου. Σκέψου, πόσα εισιτήρια γλυτώνεις αν δε χρειάζεσαι μετρό ή λεωφορείο;

- Αν ήδη μένεις στο ενοίκιο, να σκεφθείς να ψάξεις για σπίτι αμέσως πριν δώσεις το νοίκι του μήνα. Λογικά, όταν το ενοικίασες, έδωσες ένα ενοίκιο ως εγγύηση (πολύ πιθανό).  Άρα αν θέλεις να μετακομίσεις αυτό το μήνα δε χρειάζεται να πληρώσεις τον τελευταίο μήνα, είναι ήδη πληρωμένος από την εγγύηση. Έτσι, προχωρώντας οι δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα λογικά θα έχεις καταλήξει στο νέο σπίτι που θα νοικιάσεις. Σου μένουν και άλλες δυο εβδομάδες πληρωμένου χρόνου ενοικίου για τη μετακόμιση!



Δες εδώ συμβουλές για τα μισθωτήρια συμβόλαια κατοικίας
 


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!