Enable JavaScript

ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 


Δες εδώ τον Εθνικό Ύμνο -ολόκληρο το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού σε PDF

Η ΕΘΝΙΚΗ KAI Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821

Τι γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου;
Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή, καθώς είναι εθνική και θρησκευτική γιορτή. Είναι εθνική, καθώς η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821 και θρησκευτική, γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ιστορικά, οι δύο αυτές γιορτές τιμούνται μαζί από το 1838.
 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821


Τι γιορτάζει η Ελλάδα την 25η Μαρτίου κάθε χρόνο;
Κάθε 25η Μαρτίου το Ελληνικό έθνος γιορτάζει το ξεκίνημα της Επανάστασης των Ελλήνων για να διώξουν τους Τούρκους κατακτητές, το 1821.

Γιατί γιορτάζουμε την έναρξη της επανάστασης στις 25 Μαρτίου;
Ως ημέρα κήρυξης της Επαναστάσης αναγνωρίζεται επίσημα η 25η Μαρτίου. Η εθνική αυτή επέτειος ορίστηκε το 1838 με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα. Έτσι, γιορτάζεται μαζί με μία από τις πιο μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Γιατί έκαναν επανάσταση οι Έλληνες;
Οι Έλληνες ήθελαν να ζουν ελεύθεροι. Οι Τούρκοι ήταν κατακτητές και τους είχαν στερήσει την ελευθερία τους. Επίσης, τους συμπεριφέρονταν σαν να ήταν κατώτεροι άνθρωποι, δεν είχαν τα ίδια δικαιώματα. Οι Τούρκοι πήραν τα πιο εύφορα χωράφια κι άφησαν τα άγονα για τους Έλληνες. Μάλιστα, οι Τούρκοι έβαζαν πολλούς φόρους στους υπόδουλους Έλληνες και πολλές φορές έπαιρναν παιδιά από τις οικογένειές τους με το παιδομάζωμα, για να τα μεγαλώσουν σαν Τούρκους και να τα κάνουν πολεμιστές εναντίον των Ελλήνων.

Τι συνέβη κατά την ελληνική επανάσταση του 1821;
Η Τουρκοκρατία στο γεωγραφικό χώρο της Ελλάδας άρχισε με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Η Ελλάδα είχε κατακτητές τους Τούρκους για σχεδόν 400 χρόνια. Οι Έλληνες ζούσαν στη σκλαβιά και ήθελαν πολύ να ελευθερωθούν.

Η ιδέα της Επανάστασης
Πολλοί άνθρωποι από άλλες χώρες του κόσμου ήταν Φιλέλληνες, αγαπούσαν δηλαδή τους Έλληνες και ήθελαν να είναι ελεύθεροι. Το 1814 ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία, από Έλληνες που ζούσαν στη Ρωσία, με σκοπό να ξεκινήσει η επανάσταση και να ελευθερωθεί η Ελλάδα. Πολλοί πλούσιοι Έλληνες που ζούσαν στο εξωτερικό και άλλοι Φιλέλληνες βοήθησαν μαζεύοντας χρήματα για να αγοράσουν όπλα οι Έλληνες και να πολεμήσουν τους Τούρκους. Επίσης, οι λόγιοι, μορφωμένοι άνθρωποι, βοήθησαν με τα λόγια τους στην εξάπλωση των ιδεών για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους. Ένας από αυτούς ήταν ο Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος), που έγραψε τον περίφημο Θούριο, ένα πατριωτικό ύμνο, που ξεσήκωνε τους υπόδουλους Έλληνες.

Η γνώμη των Μεγάλων Δυνάμεων
Τέλη του 1820, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, Έλληνας που ήταν αξιωματικός στο Ρωσικό Στρατό και αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας, ξεκίνησε να οργανώνει την επανάσταση. Μάλιστα, ο ίδιος πολέμησε εναντίον των Τούρκων στη Μολδοβλαχία. Όμως, η ιδέα της ελληνικής επανάστασης δεν άρεσε στις Μεγάλες Δυνάμεις Αγγλία και Αυστρία, κι έτσι η Ρωσία αποφάσισε να μην βοηθήσει κι αυτή την Ελλάδα. Υπό πίεση, ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε' της Κωνσταντινούπολης αφόρισε τον Υψηλάντη και συμβούλευσε τους χριστιανούς να μην επαναστατήσουν εναντίον των Οθωμανών.

Η Επανάσταση στην Ελλάδα
Από το 1818 γινόταν προετοιμασία για την επανάσταση στην Πελοπόννησο και οι Έλληνες είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα τους βοηθήσει η Ρωσία. Λέγεται ότι μια μέρα μαζεύτηκαν στην Αγία Λαύρα πολλοί Έλληνες πολεμιστές και ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερμανός τους ευλόγησε και τους είπε να ξεκινήσουν την επανάσταση. Εκεί, σήκωσε το λάβαρο του αγώνα και ορκίστηκαν όλοι «Ελευθερία ή Θάνατος», δηλαδή ότι προτιμούσαν να πεθάνουν, αν δεν καταφέρουν να ελευθερώσουν την πατρίδα τους.
Λίγες μέρες πριν τις 25 Μαρτίου 1821, οι Έλληνες ξεκίνησαν επανάσταση με τα όπλα. Η επανάσταση στην Ελλάδα ξεκίνησε από την Πελοπόννησο. Μέσα στους επόμενους μήνες, η επανάσταση εξαπλώθηκε και στις υπόλοιπες περιοχές. Οι Έλληνες πολεμούσαν εναντίον των Τούρκων και των συμμάχων τους, των Αιγυπτίων.

Σημαντικά γεγονότα της Επανάστασης
Όσο κράτησε η επανάσταση, έγιναν πολλές μάχες και αναδείχτηκαν πολλοί ήρωες. Ανάμεσά τους ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσσας, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, ο Αντρέας Μιαούλης, ο Αθανάσιος Διάκος, ο Κωνσταντίνος Κανάρης, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους και πολλοί άλλοι.
Ο πόλεμος μόνο των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων κράτησε πολλά χρόνια, ως και το 1827. Κάποιες από τις πιο σημαντικές νίκες των Ελλήνων ήταν η κατάληψη της Καλαμάτας, η άλωση της Τριπολιτσάς, η ανατίναξη της Τουρκικής Ναυαρχίδας και η μάχη στα Δερβενάκια.
Μια από τις πιο γενναίες πράξεις των Ελλήνων ήταν η έξοδος του Μεσολογγίου.
Κάποια από τα πιο σκληρά αντίποινα των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων ήταν ο απαγχονισμός του ο Πατριάρχη Γρηγορίου Ε', ο ανασκολοπισμός του Αθανάσιου Διάκου, η σφαγή της Χίου και η καταστροφή των Ψαρών.

Η αλλαγή στάσης των Μεγάλων Δυνάμεων
Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, το 1826, οι Φιλέλληνες υποστήριξαν ακόμη περισσότερο τους Έλληνες κι έτσι οι Μεγάλες Δυνάμεις (Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία) αποφάσισαν να βοηθήσουν στρατιωτικά την Ελλάδα.
Το 1827 έγινε η Ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου πολλά καράβια των Μεγάλων Δυνάμεων πολέμησαν εναντίον των καραβιών των Τούρκων και των Αιγύπτιων, και τους νίκησαν. Το 1829 ο Δημήτριος Υψηλάντης, αδερφός του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ήταν αρχηγός στην τελευταία μάχη των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων, στην Πέτρα Βοιωτίας.

Ο σχηματισμός της σημερινής Ελλάδας
Το 1830 ένα μέρος της Ελλάδας απελευθερώθηκε και έγινε ανεξάρτητο κράτος. Οι Μεγάλες Δυνάμεις όρισαν Κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους τον Έλληνα Ιωάννη Καποδίστρια, που έως τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Το 1832 μέσα στα ελληνικά σύνορα ήταν μόνο η Πελοπόννησος, η Στερεά Ελλάδα και οι Κυκλάδες.
Το 1881 προστέθηκε η Θεσσαλία (εκτός από την περιοχή της Ελασσόνας) και η επαρχία της Άρτας.
Το 1913, με τη συνθήκη του Λονδίνου, η υπόλοιπη Ήπειρος, η Μακεδονία και η Κρήτη.
Το 1920, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προστέθηκαν στην Ελλάδα η Ανατολική Θράκη και η περιοχή της Σμύρνης (που επέστρεψαν στην Τουρκική κυριαρχία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή).
Το 1947, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα.
 

Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Τι γιορτάζει η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία την 25η Μαρτίου κάθε χρόνο;
Κάθε 25η Μαρτίου, η εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Είναι μία από τις πιο μεγάλες θρησκευτικές γιορτές, καθώς είναι η αρχή της σωτηρίας των ανθρώπων. Το σχέδιο του Θεού ήταν να γεννηθεί ο Γιος Του, ο Ιησούς Χριστός, με σκοπό να σταυρωθεί και να γλιτώσει τους ανθρώπους από τις αμαρτίες τους.

Γιατί γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό στις 25 Μαρτίου;
Επειδή είναι εννιά μήνες πριν τη Γέννηση του Ιησού, στις 25 Δεκεμβρίου. Γιορτάζεται μαζί με μία από τις πιο μεγάλες εθνικές γιορτές, το ξεκίνημα της Επανάστασης των Ελλήνων για να διώξουν τους Τούρκους κατακτητές.

Γιατί λέγεται «Ευαγγελισμός»;
Επειδή είναι το ευαγγέλιο (=η καλή είδηση) που πήρε η Παναγία από τον Άγγελο ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα Χριστό.

Πώς έγινε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου;
Η Μαρία, που ήταν μια αγνή κοπέλα, ήταν αρραβωνιασμένη με έναν άντρα που το όνομά του ήταν «Ιωσήφ».
Ο Θεός έστειλε τον Άγγελο Γαβριήλ στη Ναζαρέτ, να βρει τη Μαρία να της πει τι είχε αποφασίσει ο Θεός για αυτήν.
Ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της και της είπε:
«Χαίρε κεχαριτωμένη, ο Κύριος είναι μαζί σου.»
Η Μαρία, μόλις είδε τον άγγελο, ταράχτηκε πολύ από τα λόγια του και σκεφτόταν τι να σήμαιναν όλα αυτά που της είπε.
«Μη φοβάσαι, Μαρία, γιατί ο Θεός σ’ έκρινε άξια για μια μεγάλη ευλογία. Θα γεννήσεις ένα γιο και θα του δώσεις τ’ όνομα «Ιησούς». Αυτός θα γίνει πολύ σπουδαίος. Θα είναι ο Γιος του Θεού και θα γίνει βασιλιάς για πάντα στον κόσμο όλο.», είπε ο άγγελος.
«Και πώς θα συμβούν αυτά, αφού δεν έχω παντρευτεί ακόμη;», ρώτησε τον άγγελο η Μαρία.
«Θα μείνεις έγκυος με άγιο τρόπο, με το Άγιο Πνεύμα και τη δύναμη του Θεού. Γι’ αυτό και το παιδί που θα γεννηθεί από σένα θα είναι άγιο και δε θα κάνει αμαρτίες. Ο Θεός όλα μπορεί να τα κάνει!», την καθησύχασε ο άγγελος.
«Ας γίνει αυτό που αποφάσισε ο Θεός.», είπε η Μαρία.
Έπειτα, ο Άγγελος έφυγε και η Μαρία από θαύμα έμεινε έγκυος τον Ιησού Χριστό.

ΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ  PDFΤΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ PDF


 

Η ΔΙΠΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ PDF: ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Κατέβασε το PDF
Δωρεάν PDF με Μέγεθος: 1.57MB


Εκτύπωσε εργασίες για μικρά παιδιά με θέμα την εορτή της 25ης Μαρτίου, αλλά και για μεγαλύτερα παιδιά.

Δες εδώ μια υπέροχη συλλογή με ποιήματα, έτοιμα εκτυπώσιμα με ένα ποίημα 25ης Μαρτίου ανά σελίδα.

Εκτύπωσε από εδώ μια μεγάλη συλλογή από φύλλα ζωγραφικής και χειροτεχνίας για την 25η Μαρτίου
Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου! 
 

Σύνδεση μέλους στο Click-me.gr για Σερφάρισμα Χωρίς διαφημίσεις

TPL_BACKTOTOP

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies ώστε να παρέχει στους χρήστες της την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης. Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας συμφωνείτε με τη χρήση των εν λόγω cookies. Περισσότερα OK!