Πως κάνω αίτηση για το Α21 - Οικογενειακό Επίδομα Παιδιού



Πως κάνω αίτηση για το Α21 - Οικογενειακό Επίδομα Παιδιού


Για να γίνει δεκτή η αίτησή σου για επίδομα απιδιών, αρχικά, θα πρέπει να κάνεις υποβολή του εντύπου Ε1 στην εφορία (taxisnet) , δηλαδή Θα πρέπει να έχεις υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του πρόσφατου  φορολογικού έτους (Αν είμαστε στο 2024, πρέπει να έχεις κάνει τη φορολογική δήλωση του 2023).

- Για να μπεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που μπορείς να κάνεις την αίτηση Α21 για το οικογενειακό επίδομα, πάτα εδώ:
https://www.idika.gr/epidomapaidiou/

Για να συνδεθείς, πρέπει να έχεις τα στοιχεία σύνδεσης στην ιστοσελίδα της εφορίας taxisnet, αυτά που μπαίνεις και για να κάνεις φορολογική δήλωση.
Αν δεν τα έχεις, ρώτα το λογιστή σου να σου δώσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password).

- Πάτα "Είσοδος με διαπιστευτήρια TaxisNet".

- Πάτα το κουμπί "Συνέχεια στο TaxisNet".

- Βάλε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για να συνδεθείς.

- Πάτα "Είσοδος".

- Στην επόμενη οθόνη που λέει "Εξουσιοδοτώ τον εξυπηρετητή του ΗΔΙΚΑ να προσπελάσει τα στοιχεία μου (ΑΦΜ) που τηρούνται στην ΑΑΔΕ"
 Πάτα "Εξουσιοδότηση".

(Εδώ ο ΑΦΜ σου φαίνεται προσυμπληρωμένος)

- Συμπλήρωσε τον ΑΜΚΑ σου.
Δες εδώ οδηγίες για να βρεις ποιος είναι ο ΑΜΚΑ σου, αν δεν τον ξέρεις.

- Πάτα "Είσοδος".

Τώρα πρέπει να συναινέσεις στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή τα δικά σου, του/της συζύγου ή του αντισυμβαλόμενου στο σύμφωνο συμβίωσης και των προστατευόμενων τέκνων σου.


- Μετά την είσοδο, θα εμφανισθεί φόρμα όπου θα πρέπει να επιλέξεις την τρέχουσα οικογενειακή σου κατάσταση. Οι έγγαμοι και οι εν διαστάσει θα πρέπει να εισάγουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του/της συζύγου. Διάβασε προσεκτικά το κείμενο που αφορά τη Συναίνεση για το Επίδομα Παιδιού και πάτα [Συναίνεση], ώστε να αρχίσεις να  συμπληρώνεις την αίτηση-υπεύθυνση δήλωση επιδόματος παιδιού Α21.

- Η αίτηση επιδόματος παιδιού θα περιέχει προ-συμπληρωμένα τα προσωπικά σου στοιχεία και τη σύνθεση της οικογένειάς σου. Κάποια από τα πεδία της αίτησης θα πρέπει να συμπληρωθούν από εσένα, όπως στοιχεία ταυτότητας, στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας, καθώς και o ΙΒΑΝ στον οποίο είσαι δικαιούχος ή συνδικαιούχος για την καταβολή του επιδόματος παιδιού Α21.


- Η αίτηση επιδόματος παιδιού περιλαμβάνει πίνακα με τη σύνθεση της οικογένειάς σου. Για κάποια μέλη μπορεί να απαιτηθεί η συμπλήρωση πρόσθετων στοιχείων, όπως πχ. στοιχεία φοιτητή, αν κάποιο παιδί σου σπουδάζει. Πατώντας [Αλλαγή Στοιχείων] θα κατευθυνθείς στη φόρμα στοιχείων του μέλους για το οποίο θα εισάγεις και θα καταχωρήσεις συμπληρωματικά στοιχεία.
Αν κάποιο από τα τέκνα δεν πρέπει να συμμετέχει στην αίτηση, θα πρέπει να κάνεις Διαγραφή τέκνου.
Επίσης, αν κάποιο μέλος δεν περιλαμβάνεται στην προ-συμπληρωμένη σύνθεση της οικογένειάς σου, θα πρέπει να κάνεις Προσθήκη τέκνου. Στην ίδια λίστα υπάρχει σχετική ενημέρωση δίπλα στο όνομα του ατόμου που τυχόν χρειάζεται να συναινέσει για το επίδομα. Για να υποβάλλει την συναίνεσή του πρέπει αυτό να συνδεθεί στην εφαρμογή με τα δικά του στοιχεία TaxisNet.


- Επισημάνσεις & Δικαιολογητικά
Κατά την αποθήκευση ή την υποβολή της αίτησης, η εφαρμογή ενδέχεται να εμφανίσει στο κάτω μέρος της φόρμας επισημάνσεις με σημαντικές πληροφορίες που αφορούν την αίτηση. Μπορεί να ζητηθεί να επισυνάψεις δικαιολογητικά που αφορούν εσένα ή κάποιο προστατευόμενο μέλος. Κάποια από τα δικαιολογητικά είναι υποχρεωτικά για την υποβολή της αίτησης επιδόματος παιδιού.

Καταχώρηση και Υποβολή  της Αίτησης Α21 για το Επίδομα Παιδιού


Στο κάτω μέρος της αίτησης μπορείς να πατήσεις [Αποθήκευση] ή [Υποβολή].

- Αν κάνεις  Αποθήκευση, η αίτηση καταχωρείται προσωρινά στο σύστημα και μπορείς να επανέλθεις αργότερα μία ή περισσότερες φορές,  για να συμπληρώσεις επιπλέον στοιχεία των μελών ή και να επισυνάψεις δικαιολογητικά που μπορεί να απαιτηθούν.

- Αν κάνεις Υποβολή της αίτησης,  δεν θα είναι δυνατή η τροποποίηση της.

- Ακύρωση Αίτησης
Αν μετά την υποβολή της αίτησης, διαπιστώσεις πως υπάρχει λάθος, μπορείς να την ακυρώσεις πατώντας [Οι Αιτήσεις Μου] / [Προβολή] / [Ακύρωση Αίτησης] και κατόπιν να ξεκινήσεις μια νέα αίτηση-υπεύθυνη δήλωση (Α21) επιδόματος παιδιού.

Μόλις κάνεις την αίτηση για το επίδομα παιδιού θα δεις το αποτέλεσμα, αν δηλαδή έγινε δεκτή και πόσα χρήματα θα παίρνεις κάθε μήνα.

Πληρωμή του επιδόματος παιδιού


Οι πληρωμές γίνονται ανά δίμηνο και το ποσό που μπαίνει στην τράπεζα είναι το διπλό από αυτό που αναγράφεται ότι πληρώνεται κάθε μήνα. Αν, πχ είναι να πάρεις 40ε το μήνα, θα πάρεις 80 ανά δίμηνο.
Η κυρίως αίτηση κάθε έτους γίνεται αρχές Μαρτίου. Οι πληρωμές ακολουθούν την τελευταία εργάσιμη Μαρτίου, Μαΐου, Ιουλίου, Σεπτεμβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!