Οι εγγραφές στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς για την επόμενη σχολική χρονιά γίνονται λίγο πριν ολοκληρωθεί η προηγούμενη, συνήθως μέσα στο μήνα Μάϊο. Πχ, το Μάιο του 2018 θα γίνουν οι εγγραφές για τη σχολική χρονιά 2018-2019.

Άλλη διαδικασία η εγγραφή στο δημόσιο παιδικό σταθμό, άλλη διαδικασία η αίτηση για το ΕΣΠΑ των παιδικών σταθμών.
Πηγαίνοντας τα δικαιολογητικά εγγραφής στον παιδικό σταθμό, εξασφαλίζεις ότι θα δεχτεί το παιδί σου ο δημοτικός παιδικός σταθμός την επόμενη χρονιά, δηλαδή ότι θα υπάρχει μια θέση να το περιμένει.
Κάνοντας την ηλεκτρονική αίτηση στο ΕΣΠΑ, αν επιλεγεί το παιδί σου, απλά δε θα πληρώνεις το ειδικό ποσό που έχει καθοριστεί από κάθε δήμο ως "τροφεία μήνα", δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 50-150 ευρώ περίπου - για τους δημόσιους παιδικούς σταθμούς. Αυτό το ποσό απλά καλύπτει τα έξοδα φαγητού του παιδιού, εξ'ου και ο χαρακτηρισμός "τροφεία".


Δικαιολογητικά για εγγραφή σε δημόσιο παιδικό σταθμό

Δικαιολογητικά για εγγραφή σε δημόσιο βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό



Για την εγγραφή ή την επανεγγραφή του παιδιού οι γονείς ή κηδεμόνες υποβάλλουν έντυπη αίτηση στον παιδικό σταθμό  που τους ενδιαφέρει.
Τα παρακάτω δικαιολογητικά είναι δεκτά σε πρωτότυπα η αντίγραφα.

Υποχρεωτικά δικαιολογητικά

1) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (του τελευταίου τριμήνου)

2) Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού

3) Πιστοποιητικό υγείας από παιδίατρο που να γράφει ότι είναι πλήρως εμβολιασμένο για την ηλικία του (και κατά περίπτωση ότι έχει γίνει ο έλεγχος Mantoux) ή Ατομική κάρτα υγείας του παιδιού (το έντυπο δίνεται από τον παιδικό σταθμό και συμπληρώνεται από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί). 

4) Υπεύθυνη δήλωση παραλαβής του παιδιού από τον παιδικό σταθμό  (το έντυπο δίνεται από τον παιδικό σταθμό και συμπληρώνετε ποιος μπορεί να παραλαμβάνει το παιδί εκτός των γονέων του).

5) Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης ή εκκαθαριστικό σημείωμα του τρέχοντος οικονομικού έτους (πχ. αν είμαστε στο Μάιο 2018, φορολογική δήλωση ή εκκαθαριστικό για το 2017).

6) Λογαριασμό ΔΕΚΟ (τηλεφώνου/ΔΕΗ/νερού) από τον οποίο προκύπτει η διεύθυνση κατοικίας των γονέων η κηδεμόνων του παιδιού.

7) Έγγραφα που να αποδεικνύουν εάν εργάζονται οι γονείς ή αν είναι άνεργοι.

α) Για εργαζόμενους:
• Στον Ιδιωτικό τομέα απαιτείται
(1) πρόσφατη βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη με το ωράριο εργασίας ή σχετική βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα ή αντίγραφο της αναγγελίας πρόσληψής ή αντίγραφο σύμβασης με τον εργοδότη ή εργόσημο 
(2) αντίγραφο μηχανογραφημένων ενσήμων του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Δες εδώ πως μπορείς να εκτυπώσεις τα ένσημά σου online.

• Στο Δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση ή ΝΠΔΔ αυτών, απαιτείται πρόσφατη βεβαίωση εργασίας. 

• Για ελεύθερους επαγγελματίες απαιτείται κατάθεση αντιγράφου πληρωμών ΤΕΒΕ ή άλλου ασφαλιστικού φορέα με απόδειξη πληρωμής μέχρι την 31/12 του προηγουμένου έτους με την δέσμευση να προσκομίσει πληρωμένο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή αντίγραφο θεωρημένου βιβλιαρίου ασφάλισης ή ασφαλιστική ενημερότητα. 
 
• Εργαζόμενος με αναγγελία πρόσληψης στον Ο.Α.Ε.Δ. το τελευταίο τρίμηνο, υποχρεούται να προσκομίσει μηχανογραφημένη κατάσταση ενσήμων ΙΚΑ μέχρι 1/9 του τρέχοντος έτους.


β) Για άνεργους γονείς απαιτείται:
• Αντίγραφο δελτίου ανεργίας σε ισχύ και βεβαίωση χρόνου ανεργίας από των ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ).



ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ



Α) Για την εγγραφή παιδιού αλλοδαπών γονέων στον Παιδικό Σταθμό από τρίτες χώρες, εκτός των αναφερόμενων δικαιολογητικών απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η άδεια διαμονής σε ισχύ, γονέων και παιδιού. Σε περίπτωση που έχει λήξει η άδεια διαμονής, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου φορέα, ότι έχει κατατεθεί η σχετική αίτηση ανανέωσής της.

Β) Για παιδί ορφανό απαιτείται ληξιαρχική πράξη του αποβιώσαντος γονέα, εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. 

Γ) Για γονείς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή παιδί στην οικογένεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, απαιτείται βεβαίωση Υγειονομικής Επιτροπής.

Δ) Για διαζευγμένους απαιτείται αντίγραφο διαζευκτηρίου (εάν αυτό δεν αναφέρεται στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης). Για γονείς σε διάσταση απαιτείται αίτηση διαζυγίου ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της διάστασης, καθώς και δικαστική απόφαση επιμέλειας ή οποιοδήποτε αποδεικτικό έγγραφο της επιμέλειας, εάν οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή εν διαστάσει.

Ε) Για γονείς φοιτητές ή σπουδαστές απαιτείται βεβαίωση τελευταίου εξαμήνου σπουδών από τη Γραμματεία της Σχολής.  

Ζ) Για γονέα που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία απαιτείται βεβαίωση από αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία.


Σημείωση: 
Επικοινώνησε με τον παιδικό σταθμό που θέλεις να πας το παιδί σου και βεβαιώσου αν είναι όντως αυτά τα δικαιολογητικά εγγραφής και αν χρειάζεται κάποιο άλλο έγγραφο.


Αν θέλεις το παιδάκι σου να πηγαίνει δωρεάν χωρίς να πληρώνει δίδακτρα-τροφεία κάθε μήνα στον παιδικό σταθμό, μπορείς να κάνεις αίτηση μέσω ΕΣΠΑ (υπάρχουν κριτήρια μοριοδότησης πχ εισόδημα).

Δες εδώ πως να κάνεις ηλεκτρονική αίτηση για παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!