Τι είναι τα όνειρα


Τι είναι το όνειρο,

λοιπόν;


Ύπνος όνειρα
Όνειρο είναι η βίωση μίας σειράς εικόνων, ήχων ή άλλων αισθήσεων, ιδεών, συναισθημάτων και μορφών που ενδεχομένως δημιουργούν μια, συνήθως μη πραγματική ιστορία κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το περιεχόμενο των ονείρων δεν έχει συνήθως τη λογική αλληλουχία της φυσικής πραγματικότητας και είναι πέρα από τον συνειδητό έλεγχο του ατόμου που ονειρεύεται. Βέβαια, υπάρχουν και η περίπτωση που κάποιος ονειρεύεται ένα συνειδητό όνειρο, κατά το οποίο το άτομο συνειδητοποιεί ότι ονειρεύεται και συχνά είναι σε θέση να αλλάξει το ονειρικό του περιβάλλον και να ασκήσει έλεγχο σε διάφορες πτυχές του ονειρικού περιεχομένου. Συνειδητό όνειρο (διαυγές όνειρο) είναι κάθε όνειρο κατά το οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται ότι ονειρεύεται καθώς ονειρεύεται.

Ύπνος REM Όλοι ονειρεύονται, άνθρωποι και ζώα! Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, καθώς σε όποιον ονειρεύεται παρατηρείται εγκεφαλική δραστηριότητα με μια ειδική εξέταση, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.

Τα όνειρα ενεργοποιούνται μόνο κατά τον ύπνο REM, που χαρακτηρίζεται από πλήρη μυϊκή χαλάρωση στο σώμα μας. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου, συνήθως περνάμε 4 - 5 περιόδους ύπνου REM. Ο ύπνος REM στους ενήλικες συνήθως καταλαμβάνει το 20% με 25% του συνολικού ύπνου και διαρκεί για 90-120 λεπτά. Όσο προχωρά η νύχτα τόσο αυξάνεται και η περίοδος των σταδίων REM και μειώνεται ο βαθύς ύπνος. Κατά τις πρωινές ώρες, σχεδόν όλος ο ύπνος μας είναι ελαφρύς ύπνος και ύπνος REM. Επίσης, τα μωρά ονειρεύονται σχεδόν όλη την ώρα, αφού  το 80% του ύπνου τους είναι  ύπνος REM.
 Τι είναι τα όνειρα
Τι είναι όμως αυτός ο  ύπνος REM; Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement - Ύπνος γρήγορων κινήσεων των ματιών - Παράδοξος ύπνος) είναι το πέμπτο στάδιο του ύπνου και χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, από εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με εγρήγορση, αλλά και από βαθιά χαλάρωση των μυών, παρόμοια με αυτή στο βαθύ ύπνο. Έχει πλάκα; Παρατήρησε κάποιον που κοιμάται και σίγουρα θα το δεις αν βρίσκεται στο στάδιο του ύπνου REM.  Θα δεις κατά διαστήματα να κινούνται γρήγορα οι βολβοί των ματιών του, ενώ τα μάτια του είναι κλειστά.
Ο οργανισμός έχει απόλυτη ανάγκη τον ύπνο REM. Εάν δεν κοιμάσαι κανονικά, ο οργανισμός σου θα στερηθεί ύπνο τύπου REM, και την επόμενη φορά που θα κοιμηθείς θα πάει πιο γρήγορα στο στάδιο REM, μειώνοντας αυτόματα τη διάρκεια των υπόλοιπων σταδίων. Να ξέρεις ότι υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που αποδεικνύουν ότι η επαναλαμβανόμενη στέρηση του ύπνου REM και των ονείρων κατά συνέπεια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ψυχικές διαταραχές. 

 Πόσο συχνά ονειρευόμαστε, λοιπόν; Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, όλοι ονειρεύονται κατά μέσο όρο 5 όνειρα  κάθε βράδυ. Κάθε όνειρο μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά της ώρας.  Οι άνθρωποι που ξυπνούν από ύπνο REM μπορούν να θυμηθούν πολλά όνειρα, ενώ όσοι ξυπνούν από ύπνο μη REM θυμούνται ελάχιστα ή και καθόλου όνειρα.
 
Θέλεις να ερμηνεύσεις τα όνειρά σου; Δες εδώ τον ονειροκρίτη.
Να θυμάσαι πάντα πως κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτά που γράφουν οι ονειροκρίτες είναι σωστά.



© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!