Ποιοι δικαιούνται επίδομα στέγασης για ενοίκιο ή δάνειο


Ποιοι δικαιούνται επίδομα στέγασης για ενοίκιο ή δάνειο



Αρχικά, να ξέρεις πως για να πάρεις το Επίδομα Στέγασης απαιτείται η δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου (ΑΑΔΕ) στο TAXISnet από τον ιδιοκτήτη και το νοικάρη.
Δες εδώ πως να αποδεχτείς στο taxisnet το ηλεκτρονικό συμβόλαιο που έκανε ο ιδιοκτήτης για να μη χάσει το επίδομα ενοικίου.


Το μισθωτήριο συμβόλαιο στο taxisnet θα πρέπει να ισχύει την ημερομηνία που θα κάνεις την αίτηση για το στεγαστικό επίδομα  και για το όλο το χρονικό διάστημα που θα πληρώνεσαι το επίδομα.

 

Δικαιούσαι το στεγαστικό επίδομα αν:


- Είσαι ενήλικο άτομο και μένεις κάτω από την ίδια στέγη με όλους όσοι συνυπογράφουν την αίτηση και με κανένα επιπλέον άτομο
(ή είσαι ενήλικο τέκνο, έως 25 ετών, κάποιου/ων εκ των συνυπογραφόντων, φοιτάς σε πανεπιστημιακή σχολή ή σχολείο ή ινστιτούτο επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής και διαμένω σε άλλη οικία από εκείνη των κηδεμόνων σου).

- Η μισθωμένη κατοικία για την οποία θέλεις το επίδομα, αποτελεί την κύρια κατοικία σου.

- Δεν εμπίπτεις στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και δεν δηλώνεις δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία άνω των 1.500€ ή για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1 (φορολογική δήλωση).

- Μένεις νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια.
Ειδικά για τον/την αιτούντα/ούσα: διαμένω νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη.

- Δεν είσαι δικαιούχος οποιουδήποτε άλλου προγράμματος επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου, δεν μισθώνεις μέρος κατοικίας.

- Δεν μισθώνεις ως κατοικία ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, συζύγου ή πρώην συζύγου, καθώς και έτερου μέρους συμφώνου συμβίωσης (με την εξαίρεση μισθώσεων κατοικίας με ημερομηνία ένταξης έως και 31/1/2019 που έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως).

- Δεν μισθώνεις κατοικία η οποία σου έχει παραχωρηθεί σε προηγούμενη φορολογική χρήση.

 

Επίσης πρέπει να δεχτείς τις παρακάτω προϋποθέσεις, αν θέλεις να κάνεις αίτηση για το στεγαστικό επίδομα:


- Συναινείς στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων που δηλώνεις στην αίτηση.

- Συναινείς στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας από τους αρμόδιους υπαλλήλους των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας.

- Συναινείς στη χρησιμοποίηση των στοιχείων σου, αποκλειστικά και μόνο, για τους σκοπούς της αξιολόγησης του προγράμματος.

- Θα ενημερώνεις καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χορήγησης του επιδόματος για ενδεχόμενη διακοπή ή λήξη ισχύος του μισθωτηρίου.

- Θα ενημερώνεις την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας διαμονής σου, για οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων επικοινωνίας.

- Θα συμπεριλάβω στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

- O αριθμός ΙΒΑΝ που δηλώνεις στην αίτηση αντιστοιχεί σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρείς σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα και στον οποίο είσαι κύριος/α δικαιούχος ή συνδικαιούχος.


Δες εδώ λεπτομερείς οδηγίες πως να κάνεις αίτηση για το στεγαστικό επίδομα.

 


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!