Πολλοί μελλοντικοί γονείς αναρωτιούνται πως αλλάζουμε πάνα σε ένα μωράκι ή ακόμη και πόσες πάνες χρειάζεται ένα μωρό κάθε μέρα. Για τέτοια θέματα ανησυχούν επίσης βρεφονηπιοκόμοι χωρίς εργασιακή εμπειρία.

Πώς αλλάζω πάνα στο μωρό - οδηγίες με βίντεο

Πώς αλλάζω πάνα στο μωρό 



Μη φοβάστε τη διαδικασία, είναι απλή! Το ζόρι είναι η πρώτη φορά, όπως λένε και στα χωριά μας!

Αρχικά, θα πρέπει σε δίπλα στην αλλαξιέρα του μωρού ή πάνω στο κρεβάτι που θα το αλλάξετε να έχετε όλα τα απαραίτητα: Τις πάνες στο κατάλληλο νούμερο, τα μωρομάντηλα, την κρέμα για το δέρμα, το σελτεδάκι (Δες εδώ τι είναι το σελτεδάκι).

Δες εδώ κάθε πότε χρειάζεται αλλαγή πάνας ένα μωράκι


13 βήματα: Πως αλλάζουμε πάνα στο μωρό


Οι οδηγίες αφορούν τις κλασσικές ανοιχτές πάνες

1. Απλώνουμε πάνω στο κρεβάτι που θα αλλάξουμε το μωρό ένα αδιάβροχο σελτεδάκι, για να αποφύγουμε να λερωθεί το σεντόνι αν έχουμε κάνα ατύχημα. Αν χρησιμοποιήσουμε αλλαξιέρα μωρού, είναι αδιάβροχη από μόνη της και δε χρειαζόμαστε σελτεδάκι.

2. Αγκαλιάζουμε το μωράκι μας και το ξαπλώνουμε πάνω στην αλλαξιέρα ή το κρεβάτι, προσέχοντας ο ποπός του να βρίσκεται πάνω στο αδιάβροχο σελτεδάκι, και να είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, δηλαδή να βλέπουμε το πρόσωπό του.

3. Βγάζουμε τα ρούχα από τη μέση και κάτω, ή αν αλλάζουμε κοριτσάκι, απλώς ανασηκώνουμε το φόρεμά του.

4. Πολύ σημαντικό βήμα, ειδικά για μωρά πάνω των 3 μηνών που έχουν αρχίσει και κινούνται πιο δραστικά: Προσέχουμε να μην κουνάει δεξιά και αριστερά, κρατάμε με το ένα χέρι τα ποδαράκια του ανασηκωμένα προς τα πάνω, ώστε να μην ξεφύγει ο ποπός του από το αδιάβροχο σημείο και λερώσει τριγύρω.

5. Ανοίγουμε - ξεκολλάμε τα μπροστινά δύο αυτοκόλλητα της λερωμένης πάνας που φοράει το μωρό, ώστε να ελευθερωθεί το μπροστινό μέρος της πάνας και να μπορέσουμε να τη βγάλουμε.

6. Τραβάμε προς τα κάτω το μπροστινό μέρος και το διπλώνουμε πάνω στο πισινό μέρος της πάνας, ανασηκώνοντας ελαφρά τα πόδια του μωρού ώστε να ανασηκωθεί ταυτόχρονα και ο ποπός του και να περάσει η πάνα από κάτω. Προσοχή σε αυτό το σημείο, αν η πάνα που αλλάζουμε έχει και κακά, πρέπει καθώς τραβάμε το μπροστινό μέρος της πάνας να σκουπίζουμε με αυτή ταυτόχρονα και το πουλάκι του μωρού που συνήθως είναι λερωμένο με κακά, ώστε να βγάλουμε τα πολλά-πολλά και να συνεχίσουμε το σκούπισμα αργότερα με τα μωρομάντηλα.

7. Παίρνουμε διαδοχικά ένα-ένα τα διπλωμένα μωρομάντηλα και σκουπίζουμε πολύ καλά με φορά από εμπρός προς τα πίσω το πουλάκι του μωρού και τα πλαϊνά του. Κάθε ένα λερωμένο μωρομάντηλο το τοποθετούμε πάνω στη λερωμένη πάνα.

8. Μόλις τελειώσουμε το σκούπισμα από μπροστά, ανασηκώνουμε καλά το μωρό από τα πόδια ώστε να ελευθερωθεί η λερωμένη πάνα, και την τραβάμε προσεκτικά προς το μέρος μας ώστε να μην λερώσει τριγύρω. Συνεχίζουμε το σκούπισμα και από πίσω στον ποπό, έχοντας ανασηκωμένα τα ποδαράκια για να μη λερώσουμε το σελτεδάκι. Βάζουμε τα λερωμένα μωρομάντηλα πάνω στη λερωμένη πάνα.

9. Μόλις τελειώσουμε το σκούπισμα και στον ποπό, τυλίγουμε προσεκτικά τη λερωμένη πάνα με τα μωρομάντηλα μέσα της και την κλείνουμε με τα δυο αυτοκόλλητα προσεκτικά να μην πέσει τίποτα και λερώσει το χώρο. Έπειτα, τη βάζουμε στα σκουπίδια. Αυτό το διάστημα προσέχουμε να μην πέσει το μωρό καθώς κινείται.

10. Παίρνουμε μια καθαρή πάνα και ανασηκώνουμε πάλι τα ποδαράκια του μωρού ώστε να βάλουμε από κάτω του την πάνα. Βάζουμε κάτω από τον ποπό του την πάνα από τη μεριά που έχει τα δύο αυτοκόλλητα και περισσεύουν.

11. Ρυθμίζουμε την πάνα να είναι η τσάκισή της στην κάτω μεριά όπως βλέπουμε το μωρό. Απλώνουμε και τη μπροστινή μεριά της πάνας με τα "αυτάκια" έως την κάτω μεριά της κοιλίτσας του μωρού. 

12. Τώρα, έχοντας με τα δάχτυλα του ενός χεριού αγκαλιασμένη την πάνω μπροστινή μεριά της πάνας, με το άλλο χέρι κλείνουμε διαδοχικά τα ένα ένα τα πλαϊνά αυτοκόλλητα, ως εξής: Το αυτοκόλλητο αγκαλιάζει τη λεκάνη του μωρού, έρχεται μπροστά και το κολλάμε πάνω σε μια ειδική επιφάνεια (ξεχωρίζει σαν ένα μακρόστενο ορθογώνιο) που είναι στην ίδια ευθεία με τα αυτάκια της μπροστινής μεριάς της πάνας. Γενικά, δεν είναι ακριβώς αυτοκόλλητο, είναι κάτι σαν σκρατς που αγκιστρώνεται το ένα με το άλλο και μένει σταθερό. 

13. Ελέγχουμε και από τα πλαϊνά να αγκαλιάζουν σωστά τον ποπό που μωρού μας και να μην μένει απέξω τίποτα!
Για να δούμε αν έχουμε βάλει σωστά την πάνα, ελέγχουμε να μην είναι πολύ σφιχτή ή χαλαρή, αν όπως είναι ξαπλωμένο το μωρό μας μπορούμε να βάλουμε δυο δάχτυλα άνετα ανάμεσα στην πάνα και στην κοιλίτσα του.
Αν η πάνα είναι πολύ χαλαρή, θα φύγουν έξω το πιπί ή τα κακά και θα λερωθούν τα ρούχα του ή και το κρεβάτι του. Αν είναι πολύ σφιχτή, θα πιει το γάλα του και θα πονάει αφού θα φουσκώσει η κοιλίτσα του και θα το σφίγγει πολύ η πάνα.


TIP
Μην ξεχνάτε! Αντί για τα μωρομάντηλα, καλύτερα να πλένετε το πουλάκι και τον ποπό του μωρού κάτω από τη βρύση. Το νερό είναι καλύτερο, και ειδικά το καλοκαίρι, η καλύτερη λύση!

Αλλαγή πάνας σε κορίτσι

Προσέχετε να καθαρίζετε πολύ καλά τη σχισμή στο πουλάκι του, αν αφήσετε κακά εκεί θα μολυνθεί! Είναι δύσκολο σημείο και δε φαίνονται τα κακά, πρέπει να περάσετε πολλές φορές το μωρομάντηλο ανάμεσα ώσπου να βγαίνει καθαρό.

Αλλαγή πάνας σε αγόρι

Προσέχετε μη σας ... κατουρήσει κάνα συντριβάνι! Να είναι προς τα κάτω το πουλάκι όταν το αλλάζετε και προσέχετε πολύ όταν του ανασηκώνετε τα ποδαράκια.
Επίσης, όταν τοποθετείτε την καινούρια πάνα, πάντα να βάζετε και το πουλάκι του να βλέπει προς τα κάτω.




© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!