ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ
Πολύ εύκολο γλυκό, ετοιμασία σε 10 λεπτά. ιδανικό για πρωινό ή και για το βράδυ της Πρωτοχρονιάς!
Ευχαριστούμε την Έμμα Ζωναρίδη που μας έστειλε αυτή τη συνταγή.
Η συνταγή φτιάχνει ένα μικρό ταψί 23Χ33.
Μπορείς επίσης να την τοποθετήσεις σε μεγαλύτερο ταψί, ώστε να χωρέσει καλύτερα το φύλλο σφολιάτας και να ψηθούν καλύτερα οι άκρες.
ΥΛΙΚΑ
1 συσκευασία φύλλο σφολιάτας 850γρ
1 λίτρο γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
6 κ.σ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος
ζάχαρη άχνη
κανέλλα
ΧΡΟΝΟΣ
2 ώρες πριν απόψυξη τα φύλλα σφολιάτας
15 λεπτά πριν προθέρμανση φούρνου
10 λεπτά ετοιμασία μπουγάτσας
40 λεπτά ψήσιμο
ΜΕΡΙΔΕΣ
10
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Τα δύο φύλλα σφολιάτας να είναι εκτός ψυγείου για όσο χρόνο αναφέρει η συσκευασία τους, ώστε να μη σπάσουν κατά το άνοιγμα.
-Βάζω σε σιγανή φωτιά μια μέτρια κατσαρόλα με το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι & τις βανίλιες.
-Ανακατεύω συνεχώς μέχρι να ζεσταθεί και κατεβάζω από τη φωτιά μόλις δω την πρώτη φουσκάλα. Λογικά έχει γίνει μια πηχτή κρέμα.
-Προσθέτω στην κρέμα τρεις κουταλιές βούτυρο και ανακατεύω καλά.
-Αφήνω την κρέμα να κρυώσει.
-Βουτυρώνω το ταψί με δύο κουταλιές βούτυρο, πολύ καλά.
-Απλώνω πάνω στο ταψί το ένα φύλλο σφολιάτας και προσέχω ώστε να είναι καλυμμένα τα πλάγια μέρη του ταψιού, ώστε να μη χυθεί η κρέμα.
-Βάζω όλη την κρέμα μέσα στο ταψί, πάνω στο φύλλο σφολιάτας. Την στρώνω ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Προσέχω ξανά να μη χυθεί απέξω.
-Διπλώνω τις άκρες της σφολιάτας που έχουν περισσέψει προς τα μέσα και τις βρέχω περιμετρικά με ελάχιστο νερό.
-Τοποθετώ το δεύτερο φύλλο σφολιάτας από πάνω και φροντίζω να κολλήσει με το κάτω φύλλο, πιέζοντας πάνω στα βρεγμένα σημεία γύρω-γύρω.
-Εάν κάποια μέρη του φύλλου περισσεύουν από το ταψί, τα διπλώνω και με την ανάποδη μεριά ενός μαχαιριού τα σπρώχνω ελαφρά προς τις άκρες του ταψιού, ώστε να είναι όλη η μπουγάτσα στο ίδιο επίπεδο.
-Ρίχνω σε σταγόνες μια κουταλιά βούτυρο στην πάνω μεριά της μπουγάτσας.
ΨΗΣΙΜΟ
Σε προθερμασμένο φούρνο 180°C πάνω και κάτω αντίσταση, ψήνω τη μπουγάτσα για 40 λεπτά περίπου. Η μπουγάτσα είναι έτοιμη όταν έχει φουσκώσει η σφολιάτα κι έχει ροδοκοκκινίσει από πάνω.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
-Τρώγεται καλύτερα ζεστή, αλλά όχι καυτή.
-Κόβω σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
-Πασπαλίζω με ζάχαρη άχνη (με ένα σουρωτήρι/κοσκινιστήρι)
-Προσθέτω λίγη κανέλλα.