Πολλά μπορεί να λέγονται και να γράφονται για την εγκυμοσύνη και τα απαραίτητα συμπληρώματα βιταμινών.

Το θέμα είναι όμως, επειδή πολλές φορές οι απόψεις των γυναικολόγων & διατροφολόγων διίστανται, πως θα ξέρουμε τι είναι το σωστό;

Θα παραθέσουμε εδώ ορισμένα στοιχεία ώστε να βγει ένα συμπέρασμα σχετικά με το τι είναι απαραίτητο και τι όχι, ώστε να αποφύγουμε την κατάχρηση συμπληρωμάτων διατροφής.

Εγκυμοσύνη και συμπληρώματα

Τα βασικά συμπληρώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα εξής:


Συμπλήρωμα φυλλικό οξύ (φολικό οξύ, φολασίνη ή βιταμίνη Β9)

Ένας ενήλικας  χρειάζεται περίπου 400μg (0,4mg)  την ημέρα κανονικά, αλλά στην εγκυμοσύνη μια γυναίκα χρειάζεται 200μg (0,2mg) περισσότερα, σύνολο 600μg (0,6mg) φυλλικό οξύ την ημέρα.
Γενικά, το συμπλήρωμα φυλλικού οξέος με ένα χαπάκι των 5 mg ημερησίως, ενδείκνυται για γυναίκες ένα μήνα πριν μείνουν έγκυες και για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συγκεκριμένα  μέχρι την 20η εβδομάδα.
Αν λοιπόν έμεινες έγκυος είναι καλό, παράλληλα με τη διατροφή σου, να παίρνεις συμπλήρωμα φυλλικό οξύ ώστε να αποφύγεις πιθανά προβλήματα με το νευρικό σύστημα του εμβρύου.
Να προσέξεις να παίρνεις το φυλλικό οξύ με απόσταση 2 ώρες από το ασβέστιο, για να προλάβει ο οργανισμός σου να το απορροφήσει.

Δες εδώ ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φολικό οξύ


Συμπλήρωμα σίδηρος

Ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου  17mg ημερησίως, ενώ μια εγκυμονούσα χρειάζεται άλλα 10mg σιδήρου, σύνολο 27mg την ημέρα.
Για μια γυναίκα που δεν έχει προβλήματα αναιμίας ή χαμηλής φερριτίνης ή αιματοκρίτη, κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν ενδείκνυται να παίρνει συμπλήρωμα σιδήρου. 
Γενικά, το συμπλήρωμα με 30mg την ημέρα σε χαπάκι, μασώμενο δισκίο ή υγρό διάλυμα σιδήρου θα το πάρει αν οι εξετάσεις δείξουν έλλειψη κατά το πρώτο τρίμηνο, διαφορετικά μετά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορείς να το ξεκινήσεις στην 16η εβδομάδα. Αυτή η ποσότητα φυσικά μπορεί να αυξηθεί αν η γυναίκα έχει πρόβλημα αναιμίας σε 60 ή 100mg, ώστε να αυξηθεί η αποθήκη σιδήρου στο σώμα της. 

Αυτό που πρέπει να προσέξεις, είναι να παίρνεις το σίδηρο με απόσταση τουλάχιστον 2 ώρες από το ασβέστιο. Να παίρνεις το χαπάκι μαζί με κάτι που περιέχει βιταμίνη C, όπως τα εσπεριδοειδή, πχ ένα πορτοκάλι. Αυτό βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου. Γενικά σε ένα ενήλικα απορροφάται μόνο το 10% στις τροφές, ενώ οργανισμός μιας εγκύου απορροφά όσο περνούν οι μήνες περισσότερο, ως και 40% του σιδήρου. Στα υπόψη πως ο οργανισμός τείνει να αποβάλλει περισσότερο ασβέστιο με τα ούρα ώστε να απορροφά ακόμη πιο πολύ σίδηρο που το έχει ανάγκη.
Επίσης να προσέξεις το συμπλήρωμα να γράφει επάνω στη συσκευασία "τρισθενής σίδηρος", που είναι πολύ σημαντικό καθώς αυτή η μορφή σιδήρου είναι πιο εύκολα απορροφήσιμη από τον οργανισμό.


Συμπλήρωμα ασβέστιο

Ένας ενήλικας χρειάζεται περίπου 900mg ασβεστίου, ενώ μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη χρειάζεται ακόμη 300mg περισσότερα, δηλαδή 1200mg την ημέρα.
Το ασβέστιο σα συμπλήρωμα σε χαπάκι των 500mg μπορεί να δοθεί στο 2ο τρίμηνο, στην 14η εβδομάδα, και χρειάζεται για την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό με πλούσια διατροφή σε ασβέστιο να μη χρειαστείς συμπλήρωμα.

Εδώ να προσέξεις πως για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 ώρες από το σίδηρο ή/και το φυλλικό οξύ. Επίσης, χρειάζεσαι οπωσδήποτε βιταμίνη D, τη βιταμίνη που φτιάχνει μόνος του ο οργανισμός σου αρκεί να βγαίνεις να λιάζεσαι (ναι.. σαν τη γάτα, μη γελάς) ένα μισαωράκι την εβδομάδα, ή και περισσότερο αν μπορείς! Περπάτησε για λίγο να λιαστείς!


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!