Κακά τα ψέματα, ένα παιδί θα μεγαλώσει ακομη κι αν το αφήσεις μπροστά από την τηλεόραση όλη του τη ζωή, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα μεγαλώσει; Θα μάθει να σκέφτεται;

Πώς απασχολείς ένα βρέφος 2-6 μηνών

Ένα μικρό μωρό έως 6 μηνών πρακτικά απασχολείται με παιχνίδια με έναν ενήλικο. Μόνο η ομιλία και τα χαμόγελα του αρκούν. Του αρέσει να του δείχνεις πολύχρωμα σχέδια, εικονογραφημένες σελίδες βιβλίου ή να ακουει ήχους από κουδουνίστρες και να πιάνει μικρά παιχνίδια για ηλικία 0-6 μηνών.

Πώς απασχολείς ένα μωρό 6-12 μηνών

Ένα μικρό μωρό έως 12 μηνών απασχολείται με παιχνίδια με έναν ενήλικο. Του αρέσει η ομιλία και τα χαμόγελα ή παιχνίδια με τα χέρια τύπου "κουκουτσά".
- Του αρέσει η βόλτα με το καρότσι ή απλά στην αγκαλιά.
- Του αρέσει να του τραγουδάς απλά τραγουδάκια με εύκολο λεξιλόγιο (πχ. αχ κουνελάκι) και να παίζεις παλαμάκια.
- Δυνατή μουσική σαν πάρτι και ξεκινάτε τον χορό αγκαλιά!
- Απασχολείται δημιουργικά αν κρύβεις αντικείμενα με διάφορους τρόπους και το ρωτάς "πού είναι;". Πχ. μπορείς να τα κρύβεις μεσα στην παλάμη σου ή μεσα σε μια αδιαφανή τσάντα.
- Του αρέσουν τα πολύχρωμα σχέδια και οι εικονογραφημένες σελίδες βιβλίου. Σε αυτή την ηλικία δεν διαβάζουμε ακριβώς, απλά περιγράφουμε στο μωρό τι βλέπουμε στις εικόνες με απλές λέξεις. Δείχνουμε με τον δείκτη μας πχ. τη μπάλα, ονομάζουμε λέγοντας "αυτή είναι μια μπάλα". Αν υπάρχει πάνινο βιβλίο ή μικρό βιβλίο με σκληρές χαρτονένιες σελίδες ακόμα καλύτερα, καθώς θα μπορεί να το πιάσει και να το επεξεργαστεί μονο του.
- Του αρέσει να ακούει ήχους από κουδουνίστρες (αγορασμένες ή αυτοσχέδιες σε μπουκάλια με ρύζι η όσπρια) ή τραπεζάκια δραστηριοτήτων και να πιάνει μικρά παιχνίδια για ηλικία 6-12 μηνών.
- Επίσης, παιχνίδια μίμησης, όπως το να κάνετε ότι μιλάτε στο τηλέφωνο! - Αν έχει ξεκινήσει να μπουσουλάει, του αρέσει να αφήνεις λίγο πιο μακριά αντικείμενα και να το προτρέπεις να έρθει να τα πάρει. Του αρέσει να μπουσουλάς κι εσύ δίπλα του!

- Δραστηριότητες που ...λερώνουν, για τους πιο τολμηρούς!
- Αισθητηριακές δραστηριότητες όπως: ένα μπολ με νερό ή άμμο και αντικείμενα μέσα, πχ όσπρια, λουλούδια ή παιχνίδια που καλείται να "ψαρέψει"!
- Ζωγραφική με τα δάχτυλα και τα πατουσάκια, με μη τοξικές μπογιές ή προϊόν ζαχαροπλαστικής με χρώμα. Ακουμπάμε σε μπολ με το υλικό/μπογιά τις παλάμες του μωρού και το ενθαρρύνουμε να αφήσει τα αποτυπώματά του σε χαρτί ή πανί.
- Αποτυπώματα στην παραλία. Παρατηρούμε τα σημάδια στην άμμο από τα πατουσάκια και τα χεράκια.


Πώς απασχολείς ένα μωρό 12-24 μηνών (2 ετών)

Ένα μωρό έως 2 ετών συνήθως ξέρει να μπουσουλάει αλλά και να περπατάει.
- Τρελαίνεται να εξερευνά το σπίτι, να ανοίγει τα χαμηλά ντουλάπια και συρτάρια!Φρόντισε να τα έχεις ασφαλισμένα ώστε να μην ανοίγουν.
- Αν έχει ξεκινήσει να περπατάει, του αρέσει να αφήνεις λίγο πιο μακριά αντικείμενα και να το προτρέπεις να έρθει να τα πάρει. Του αρέσει να περπατάς κι εσύ δίπλα του και να μιμεισαι τις κινήσεις του!


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!