Λεπτομερής συνταγή για ζύμη πίτσας (ιταλική)


Φτιάχνει μια μεγάλη οικογενειακή πίτσα (για το ταψί οικογενειακού φούρνου)

ΥΛΙΚΑ
100 ml χλιαρό νερό
100 ml μπύρα
3 κουταλιές (κανονικό κουτάλι) ελαιόλαδο
5 γρ. ξηρή μαγιά (ή 15 νωπή)
50 γρ σιμιγδάλι ψιλό
2 κουταλάκια γλυκού αλάτι
500γρ αλεύρι (Κανονικά θέλει σκληρό αλεύρι από αυτό που γράφει για πίτσα (00), αλλά και με το για όλες τις χρήσεις γίνεται μια χαρά!)

Αν αντί για ξηρή μαγιά έχουμε νωπή (φρέσκια), τη διαλύουμε πρώτα στο χλιαρό νερό κι έπειτα την προσθέτουμε στο μίγμα με το αλεύρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, την ξηρή μαγιά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
2. Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε μέσα τη μπύρα και το νερό.
3. Ανακατεύουμε λίγο με το χέρι με κυκλικές κινήσεις κι έπειτα ρίχνουμε το αλάτι.
4. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια με κυκλικές κινήσεις, αναποδογυρίζοντας τη ζύμη τακτικά, και συνεχίζουμε ώσπου να δέσουν τα υλικά.
5. Όταν έχει γίνει η ζύμη, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε ελαφρά ώσπου να ομογενοποιηθεί.
6. Πλάθουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι από πάνω.
7. Σκεπάζουμε αεροστεγώς με 3-4 στρώσεις μεμβράνη το μπολ.
8. Αν πρόκειται να ψηθεί σχετικά άμεσα, έως σε 3-4 ώρες, την αφήνουμε έξω από το ψυγείο για να διπλασιαστεί σε όγκο. Για να διπλασιαστεί χρειάζεται από μισή ως μια ώρα συνήθως.
Αν πρόκειται να αργήσει το ψήσιμο, την τοποθετούμε στη συντήρηση του ψυγείου (σκεπασμένο μπολ με μεμβράνη) έως το πολύ 3 μέρες.

- Αν με τη ζύμη μας θέλουμε να φτιάξουμε περισσότερες από μία βάσεις πίτσας, χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα μέρη με ένα μαχαίρι. Κόβουμε και την ξεχωρίζουμε, ζυγίζουμε αν θέλουμε ακρίβεια στο ψήσιμο. Πλάθουμε κάθε μέρος ζύμης σε μπάλα και αφήνουμε ξανά τις μπάλες ζύμης να διπλασιαστούν σε όγκο, σε μπολ ή ταψιά τυλιγμένα σε μεμβράνη αεροστεγώς.

10. Αν δεν διαθέτουμε αντικολλητικό ταψί, απλώνουμε λαδόκολλα στο ταψί που θα τοποθετήσουμε τη βάση πίτσας.
11. Με τη βοήθεια πλάστη ή με το χέρι ανοίγουμε τη μπάλα ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια ώστε να φτάσει στο μέγεθος που θέλουμε, ανάλογα με το σκεύος. Το ύψος της ζύμης πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 χιλιοστά, ώστε να όταν φουσκώσει να γίνει 1 εκατοστό και να "σηκώνει" το βάρος των επάνω υλικών. Αν δουλέψουμε τη ζύμη με τα χέρια, η βάση θα είναι πιο αφράτη και μπορούμε να φτιάξουμε περιμετρικά "χείλος" ώστε να είναι πιο αφράτη στις άκρες.
12. Τοποθετούμε τη βάση πίτσας στο ταψί.
13. Τοποθετούμε τη σάλτσα και τα υλικά.
14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς, για περίπου 15 λεπτά, αναλόγως του φούρνου. Είναι έτοιμη όταν έχει ροδίσει στην επάνω μεριά της.


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!