Έχεις πράγματι κολπίτιδα από μύκητες; Δες εδώ όλα τα πιθανά συμπτώματα που παρουσιάζει η κολπική μυκητίαση.

Αρχικά, πρέπει να ξέρεις ξεκάθαρα πως οι μύκητες αποτελούν μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, δεν είναι κάτι κακό ή παράξενο. Απλοί μικροοργανισμοί που ζουν μαζί με πολλούς άλλους μέσα στον κόλπο ως ξενιστές. Κανένας γυναικείος κόλπος δεν είναι αποστειρωμένος!!! Κάθε μικροοργανισμός που υπάρχει εκεί κάνει συγκεκριμένη δουλειά και είναι απαραίτητος. Έτσι, οι μύκητες χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό μας για την αποικοδόμηση του νεκρού ιστού, άχρηστων κυττάρων δηλαδή. Αν όμως, για κάποιο λόγο, αυξηθούν τότε προκαλούν την εκδήλωση ασθενειών. Η πιο συνηθισμένη μυκητίαση του κόλπου οφείλεται στον μύκητα Candida Albicans.

Αντιμετώπιση κολπίτιδας από μύκητες

ΑΙΤΙΑ ΚΟΛΠΙΤΙΔΑΣ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ
Τα αίτια της κολπικής  μυκητίασης χωρίζονται σε αυτές τις κατηγορίες:
- την προσωρινή διαταρραχή της ισορρποίας του κόλπου από φυσιολογικά γυναικολογικά αίτια,
- τη διαταραχή του όξινου PH του κόλπου με αποτέλεσμα την αύξηση των μυκήτων
- τη με κάθε τρόπο υποβοήθηση του ανεξέλεγτου πολλαπλασιασμού τους
- τη μετάδοση παθογόνων μυκήτων από άλλο άτομο/αντικείμενο προς εσένα


ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ 

Αναλόγως τη φάση που διανύει μια γυναίκα, μπορεί να ευνοηθεί η υπερανάπτυξη των μυκήτων:

- Τα υγρά της ωορρηξίας
Επεξήγηση: τα υγρά της ωορρηξίας αλλάζουν επίτηδες το PH του κόλπου ώστε να το κάνουν φιλικό προς τα σπερματοζωάρια (όχι όξινο) και να επιτευθεί η γονιμοποίηση.

- Η έμμηνος ρύση (περίοδος)
Επεξήγηση: Τα υγρά που αποβάλλονται με την περίοδο κάθε μήνα αλλάζουν τη PH του κόλπου και έτσι είνα πιθανό να αυξηθούν οι μύκητες εκείνες τις μέρες, αλλά το πρόβλημα μπορεί να παραμείνει.

- Η εγκυμοσύνη
Επεξήγηση: Η μεγάλη ποσότητα ορμονών που εκκρίνεται στον κόλπο τείνει να αυξάνει την ποσότητα των μυκήτων. Στον υγιή κόλπο μιας γυναίκας ο μύκητας Candida Albicans  βρίσκεται σε ποσοστό περίπου 15%, ενώ σε μια έγκυο γυναίκα έως και σε ποσοστό 30%.

- Η εμμηνόπαυση
Επεξήγηση: Στην εμμηνόπαυση πέφτουν οι ορμόνες "οιστρογόνα" και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ατροφήσει το κολπικό επιθήλιο. Με αυτό τον τρόπο ελαττώνεται η άμυνα του κόλπου και γίνεται πιο επιρρεπής σε μυκητιάσεις.

Σε γενικές γραμμές, προδιάθεση για την αύξηση των μυκήτων έχει περισσότερο η αναπαραγωγική ηλικία όπου οι ορμόνες οιστρογόνα είναι στα ύψη και παράγουν μεγάλες ποσότητες γλυκογόνου, αλλά και η περίοδος εγκυμοσύνης.


ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΚΟΛΠΙΚΟΥ PH

Αντιμετώπιση κολπίτιδας από μύκητες

Τα πιο τρανταχτά αίτια της υπεραύξησης του αριθμού των μυκήτων λόγω διαταραχής στο PH του κόλπου είναι:

- Η λήψη κάποιας αντιβίωσης
Επεξήγηση:  Αν πάρεις για κάποιο λόγο αντιβίωση για αρκετές μέρες, σκοτώνονται μαζί με τα άλλα μικρόβια (...σαν άμαχος πληθυσμός!) και γαλακτοβάκιλλοι που βρίσκονται στον κόλπο και η δουλειά τους είναι να παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο με τη σειρά του φροντίζει πάντα να ρυθμίζει το PH του κόλπου, να είναι 3,8 έως όχι περισσότερο από 4,5.  Αν πειραχτεί το όξινο PH, τότε μπορούν να πολλαπλασιαστούν οι μύκητες.

- Η κατανάλωση κρέατος που του έχου χορηγηθεί αντιβιοτικά πριν τη σφαγή.
Επεξήγηση: Στην εποχή μας δεν ξέρουμε πια τι τρώμε στις πόλεις... :-(  Πιο επίφοβα είναι το κρέας πουλερικών, το μοσχαρίσιο και το χοιρινό για αντιβιοτικά. Αν φας κρέας με αντιβιοτικά σε μεγάλη ποσότητα, είναι σα να πήρες εσύ ο ίδιος την αντιβίωση.  Η αντιβίωση διαταράσσει τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.

- Οι κολπικές πλύσεις
Επεξήγηση:  Αν κάνεις κολπικές πλύσεις να ξέρεις πως αυτές ευθύνονται για ένα σεβαστό μέρος των μυκητιάσεων. Τα προϊόντα για κολπικές πλύσεις όπως σαπούνια και διάφορα άλλα, επηρεάζουν το  PH του κόλπου από το φυσιολογικό που είναι γύρω στο 4 και το ανεβάζουν κοντά στο 7.Πράγματα που δεν πάει το μυαλό, αλλά όντως φταίνε και δημιουργούν ή επιδεινώνουν την μυκητίαση, αφού επηρεάζουν το PH του κόλπου:
- Αν σκουπίζεσαι με αρωματισμένα υγρά μαντηλάκια.
- Αν συνηθίζεις να ...αρωματίζεις την ευαίσθητη περιοχή σου.
- Αν φοράς συχνά αρωματισμένα ή μη βαμβακερά σερβιετάκια.
- Αν δε χρησιμοποιείς προφυλακτικό και μένει το σπερματικό υγρό (αλκαλικό, με PH 7,2 ως 7,7)  μέσα στον κόλπο.


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟ ΤΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ

Μεγάλης βαρύτητας αίτια μυκητίασης


- Η λήψη ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ή κορτιζόνης
Επεξήγηση: Αν είσαι άτομο που για κάποιο λόγο σου έχουν χορηγηθεί ανοσοκατασταλτικά φαρμακα, η άμυνα του οργανισμού σου πέφτει και ευνοεί την υπερανάπτυξη των μυκήτων.

- Ο σακχαρώδης διαβήτης
Επεξήγηση: Διαβητικά άτομα παρουσιάζουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια κολπικών μυκητιάσεων λόγω του ότι είναι επιρρεπή στην υπέρμετρη ανάπτυξη των μυκήτων. Δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταβολίσουν σωστά τα σάκχαρα και πολλαπλασιάζονται οι μύκητες, αφού έχουν πολλή τροφή.

- Η υπερκατανάλωση γλυκών και κατεργασμένης ζάχαρης
Επεξήγηση: Τα σάκχαρα αποτελούν την τροφή των μυκήτων, επομένως η αλόγιστη κατανάλωση τροφών που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη (η γνωστή κρυσταλλική ζάχαρη) αυξάνει τον πληθυσμό των μυκήτων και τους κάνει παθογόνους δημιουργώντας μυκητίαση. Οι φυσικές μορφές σακχάρων (πχ. φρουκτόζη στα φρούτα δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο οι επεξεργασμένη).

- Η λοίμωξη από τον ιό HIV,  ασθένεια του AIDS
Επεξήγηση: Ο ιός HIV σκοτώνει τα Τ4-λεμφοκύτταρα που φροντίζουν για την άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στις διάφορες λοιμώξεις. Πεσμένη άμυνα σημαίνει ευκαιρία για υπέρμετρη ανάπτυξη παθογόνων μιροοργανισμών.

- Το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό
Επεξήγηση: Το άγχος, η έλλειψη ύπνου, η μη σωστή διατροφή, πάντα ευθύνονται για την πτώση της άμυνας του οργανισμού μας. Έτσι, οι μικροοργανισμοί βρίσκουν ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν, σα να ήταν σπίτι τους!!! Δες εδώ περισσότερα για το πως να ενδυναμώσεις το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σου.

- Η λήψη αντισυλληπτικών


Και άλλα αίτια κολπικής μυκητίασης, όχι βέβαια ασήμαντα, αφού δημιουργούν υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή και αύξηση της θερμοκρασίας, παράγοντες που βοηθούν κατά πολύ τον πολλαπλασιασμό των μυκήτων:
- Η συνήθεια να φοράς νάυλον στενά εσώρουχα.
- Η συνήθεια να φοράς πολύ στενά παντελόνια.
- Αν μένεις το καλοκαίρι με το βρεγμένο μαγιό στην παραλία.ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΑΘΟΓΟΝΩΝ ΜΥΚΗΤΩΝ

Αντιμετώπιση κολπίτιδας από μύκητες

Αρχικά, ξεκαθαρίζουμε πως η κολπική μυκητίαση δε θεωρείται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Παρόλα αυτά, μπορεί να σε κολλήσει ο/η συντροφός σου αν έχει πρόβλημα μυκητίασης:
- Αν κάνεις στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό σεξ.
- Αν δε χρησιμοποιείται προφυλακτικό.
- Αν μοιράζεσαι ερωτικά αντικείμενα με άλλους.

- Μέσω κοινής χρήσης τουαλέτας.
- Αν ακουμπάς την ξαπλώστρα στην παραλία χωρίς την πετσέτα σου.
- Αν συνηθίζεις να κατουράς μέσα στη θάλασσα.


Βαρέθηκες πια με τις μυκητιάσεις; Δες εδώ αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης της κολπικής μυκητίασης.


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!