Αίτια μαστίτιδας σε γυναίκες που θηλάζουν


Συνήθως κάθε γυναίκα που θηλάζει τυχαίνει να αντιμετωπίσει ένα ή και περισσότερα επεισόδια μαστίτιδας. Το καλό νέο είναι ότι υπάρχει θεραπεία, ενώ το κακό είναι πως πολλές φορές μπορεί να κρατήσει πολύ η ταλαιπωρία, ειδικά αν δεν αντιληφθεί το πρόβλημα και το παραμελήσει στην αρχή.
 

Αίτια μαστίτιδας

Η μαστίτιδα σε γυναίκες που θηλάζουν το μωρό τους μπορεί να αναπτυχθεί  εξαιτίας ενός ή και περισσότερων από τους παρακάτω λόγους:

Έμμεση συμβολή στην έναρξη της μαστίτιδας:

- Κούραση της μαμάς
- Νευρικότητα του μωρού

Γιατί έπαθες μαστίτιδα;


Άμεση συμβολή στην έναρξη και την επιδείνωση της μαστίτιδας

- Διάφορα επιδερμικά βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος, μπορεί να μπουν στο εσωτερικό του στήθους από τη θηλή ή από τις ραγάδες που αποτελούν πύλη εισόδου.
Αυτά στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται και προκαλούν λοίμωξη.

- Πολύωρη απόσταση μεταξύ των θηλασμών από το ίδιο στήθος. Το κάθε στήθος πρέπει να θηλάζεται τουλάχιστον ανά 6 ώρες κι όχι περισσότερο.
Δηλαδή, αν φάει το μωρό από το αριστερό στήθος μόνο στις 12, πρέπει στις 3 να φάει από το δεξί και στις 6 ξανά από το αριστερό, που έχουν συμπληρωθεί έξι ώρες.

- Μπλοκάρισμα των γαλακτοφόρων πόρων και συσσώρευση γάλακτος σε συγκεκριμένα σημεία στο στήθος, λόγω πίεσης που ασκείται.
 Αν πιέζονται κάποια σημεία του στήθους, εκεί μπλοκάρεται η ροή του γάλακτος. Αυτό φέρνει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση του γάλακτος σε συγκεκριμένα σημεία μέσα στο στήθος, που αν τα ψηλαφίσεις απέξω φαίνονται σκληρά. Πηγμένο γάλα φράζει τον γαλακτοφόρο πόρο στη θηλή κι έτσι αρχίζουν να μαζεύονται μικρόβια στο στάσιμο γάλα. 
Πώς όμως μπορεί να μπλοκάρει η κυκλοφορία του γάλακτος λόγω πίεσης; 
α)  Αν η μαμά συνηθίζει να κοιμάται μπρούμυτα, πιέζει το στήθος.
β) Λάθος στάση του σώματος κατά το θηλασμό, όταν πχ το μωρό πιέζει με το πηγούνι του επανειλημμένως το ίδιο σημείο για πολλή ώρα.
γ) Πολύωρη προσκόλληση του μωρού στο στήθος, πχ  όταν το μωρό ξυπνάει το βράδυ και είναι νευρικό και θηλάζει συνεχώς, μπορεί η εξαντλημένη μαμά να αφήνει μέσα στον ύπνο της το μωρό στο στήθος πολλή ώρα. Με τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού εκκρίνεται πολύ συχνά γάλα εκείνες τις ώρες και κάποια σημεία του στήθους ίσως δεν αδειάζουν σωστά.
δ) Η χρήση ενός μάρσιππου ή οποιουδήποτε άλλου φορτίου έστω και για μισή ώρα κάθε μέρα, αν ο ιμάντας περνάει πάνω από ένα μέρος του στήθους και ασκεί πίεση


Δες εδώ τα συμπτώματα της μαστίτιδας αλλά και τρόπους αντιμετώπισης της μαστίτιδας.
 


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!