Πότε κάνουμε αίτηση για κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο KOT ΔΕΗ

Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο ΚΟΤ κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός δύο μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, συνήθως λήγει η παράταση 31 Αυγούστου). Αφότου λήξει η παράταση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων, περίπου δηλαδή αρχές Σεπτέμβρη έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους γίνονται οι νέες αιτήσεις ΚΟΤ για φθηνό ρεύμα. Πχ. Με την παρέλευση διμήνου από τη λήξη της διορίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων του 2024 (από 31/08/2024 έως και 31/10/2024), όσοι από τους εν ενεργεία δικαιούχους δεν έχουν υποβάλλει νέα αίτηση, θα απενταχθούν αυτόματα από το ΚΟΤ.
Να θυμάσαι ότι χρειάζεται περίπου ένα δεκαήμερο να περιμένεις όταν κλείσουν οι φορολογικές δηλώσεις, για να γίνει αναβάθμιση με τα δεδομένα των νέων φορολογικών δηλώσεων κι έπειτα είναι έτοιμη η πλατφόρμα να δεχτεί νέες αιτήσεις για Κοινωνικό τιμολόγιο ΚΟΤ.  

Εισοδηματικά κριτήρια για κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο KOT

Υπάρχουν τρία είδη ΚΟΤ:
α) Α΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Α - απαιτείται εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ (κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης). Δες τι είναι το ΚΕΑ.
β) Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Β - ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών:
1. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια (χαμηλά εισοδήματα κτλ), που αναφέρονται στο ετήσιο συνολικό πραγματικό (φορολογητέο, αυτοτελώς φορολογούμενο ή ειδικώς φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο φόρου) ή τεκμαρτό εισόδημα (αυτό που η εφορία θεωρεί ότι έχεις σε "μαύρα" εισοδήματα, αφού καταφέρνεις και συντηρείς σπίτια, αμάξια, παιδιά), όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος των μελών του νοικοκυριού.
2. Νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.
3. Νοικοκυριό που στη σύνθεσή του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.
β) Γ΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ - Δικαιούχοι Κ.Ο.Τ. Γ - ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών Ως Πολύτεκνοι:
1. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όσοι πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Δες λεπτομέρειες για τα κριτήρια ένταξης στο ΚΟΤ Α, ΚΟΤ Β και ΚΟΤ Γ εδώ.

ΑΝ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΥ ΘΕΝΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ "ΚΟΤ-Γ Πολυτέκνων", ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΑΙΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΕ ΙΣΧΥ. ΘΑ ΤΗ ΒΡΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΜΕΡΙΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ. ΠΑΤΑ ΠΡΠΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ. ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙ ΠΑΤΑΣ ΞΑΝΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΑΙΤΗΣΗΣ.


Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση για KOT και φθηνό ρεύμα

Μπορείς να κάνεις αίτηση για ΚΟΤ στο ρεύμα μόνο αν είσαι ο "φορολογικός αρχηγός" στο νοικοκυριό, δηλαδή ο υπόχρεος για υποβολή φορολογικής δήλωσης και το ρολόι του ρεύματος είναι στο όνομά σου. Αν έχεις δηλωθεί στην τελευταία φορολογική δήλωση ως φιλοξενούμενος δεν μπορείς να κάνεις αίτηση για φτηνότερο ρεύμα.

Πώς κάνω αίτηση για κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο KOT

Θα χρειαστείς τα στοιχεία πρόσβασης στο site taxisnet της εφορίας.
Για να συνδεθείς πρέπει να έχεις τα στοιχεία σύνδεσης στην ιστοσελίδα της εφορίας taxisnet, αυτά που μπαίνεις και για να κάνεις φορολογική δήλωση. Αν δεν τα έχεις, ρώτα το λογιστή σου να σου δώσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password).
Αν δεν τα έχει ούτε ο λογιστής σου, θυμήσου ποιος σε βοήθησε να κάνεις την φορολογική σου δήλωση, αυτός θα τα έχει! Αν ομως δεν έχεις βγάλει ποτέ κωδικούς για να συνδεθείς στο myaade/taxisnet, τότε μάλλον είσαι ...πρωτάρης και πρέπει να αποκτήσεις τους προσωπικούς σου κωδικούς.
Δες εδώ πώς να κάνεις εγγραφή στο gov.gr με κλειδάριθμο για να μπορείς να κάνεις αιτήσεις σε πολλές υπηρεσίες μέσω ίντερνετ.

- Αρχικά, πατάς https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/epidomata/koinoniko-oikiako-timologio, και στη σελίδα που θα ανοίξει πατάς το μπλε κουμπί που λέει "Είσοδος στην Υπηρεσία".

Αίτηση για κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο KOT

- Στην οθόνη που ανοίγει για την Ηλεκτρονική Υποβολή Αίτησης:
Πατάς πάνω δεξιά το "Είσοδος με διαπιστευτήρια TaxisNet".

- Στην επόμενη οθόνη, "Είσοδος στο σύστημα με διαπιστευτήρια TaxisNet", πατάς "Συνέχεια στο TaxisNet".

- Συνδέεσαι με τα στοιχεία σύνδεσης στο TaxisNet
. - Στην επόμενη οθόνη, "Παρακαλούμε επιβεβαιώστε: Εξουσιοδοτώ τον εξυπηρετητή της ΗΔΙΚΑ να προσπελάσει τα στοιχεία μου (ΑΦΜ) που τηρούνται στην ΑΑΔΕ", πατάς "Εξουσιοδότηση".

- Έπειτα, διαβάζεις και αποδέχεσαι τα παρακάτω:
"Δεν εμπίπτω στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και δεν δηλώνω δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία ή για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1. Συναινώ στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν."

Συμπληρώνεις τον ΑΜΚΑ σου και πατάς "Είσοδος".

- Αν παίρνεις ΚΕΑ και ανήκεις στην Α' Κατηγορία (παρα πολύ χαμηλά εισοδήματα, πχ. 2000 ευρώ - λίγοι πολίτες), πατάς το κουμπί "Αίτηση για ΚΟΤ Α". Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση, δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο.

- Αλλιώς πατάς "Αίτηση για ΚΟΤ Β" (χαμηλά εισοδήματα πχ. 7000 ευρώ - περισσότεροι πολίτες).

- Αλλιώς πατάς "Αίτηση για ΚΟΤ Γ-Πολυτέκνων" (πολύτεκνοι με χαμηλά εισοδήματα, ελάχιστοι πολίτες).

Αν δεν δικαιούσαι ΚΟΤ αλλά υπάρχει στο νοικοκυριό άτομο με ανάγκη μηχανικής υποστήριξης ή όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους, πιθανόν δικαιούσαι να ενταχθείς στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών και μπορείς να πατήσεις το κουμπί "Αίτηση για ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών". Έτσι, θα μπορείς να έχεις πιο φθηνό ρεύμα.

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την περίπτωση ΚΟΤ Β που αφορά πολλά άτομα, ενώ σε βίντεο μπορείς να δεις πώς γίνεται το ΚΟΤ-Α.

Πώς κάνω αίτηση για KOT Β

- (Τα προσωπικά σου στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα.)

- Στα στοιχεία νοικοκυριού πρέπει να συμπληρώσεις τα 11 ψηφία του ρολογιού ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) που έχεις στο σπίτι σου. Μπορείς να το βρεις από το ρολόι (μεταλλικό ταμπελάκι πάνω στο μετρητή) ή από έναν λογαριασμό ρεύματος (στην 1η σελίδα, εκεί που λέει "Αριθμός Παροχής"). Αν ενοικιάζεις κατοικία, θα βρίσκεται και στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ποια 11 ψηφία πρέπει να καταχωρήσεις, δες εδώ αναλυτικές οδηγίες για τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ρεύματος.. Η παροχή ρεύματος θα πρέπει να είναι σε έναν από τους 2 άμεσα φορολογούμενους της φορολογικής δήλωσης και όχι σε φιλοξενούμενο άτομο.
Πρέπει, επίσης, να συμπληρώσεις ένα τηλέφωνο και ένα email. Δες πώς να φτιάξεις email, αν δεν έχεις.

- Αν υπάρχει μέλος του σπιτιού (νοικοκυριού) που έχει κάποια αναπηρία (ΑΜΕΑ) να βάλεις τον αριθμό πχ. 1 στο πεδίο "Άτομα με αναπηρία στο νοικοκυριό".

- Αν είσαι μονογονεϊκή οικογένεια πχ. χωρισμένος/χωρισμένη ή χήρος/χήρα με ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά, να βάλεις τον αριθμό πχ. 1 στο πεδίο "Μονογονεϊκές οικογένειες στο νοικοκυριό".

- Αν υπάρχει μέλος του σπιτιού (νοικοκυριού) που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης (πχ. ηλικιωμένος με οξυγόνο) θα πρέπει να πατήσεις το κουτάκι [ΝΑΙ] ώστε να το επιλέξεις. Αν πατήσεις ναι πρέπει να συμπληρώσεις και τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωςσης ότι το άτομο χρειάζεται μηχανική υποστήριξη από το επίσημο έγγραφο του ασφαλιστικού φορέα (πχ. ΙΚΑ - ΕΦΚΑ) (συνήθως αναγράφεται στη σφραγίδα της υπηρεσίας).

- Τα εισοδήματά σου (τα χρήματα που παίρνεις από μισθό, σύνταξη ή επιχειρηματική δραστηριότητα) φαίνονται αυτόματα από το σύστημα. Δε μπορούν να αλλάξουν για κανένα λόγο, αν σου φαίνονται πιο πολλά από όσα δήλωσες στη φορολογική δήλωση (Ε1), μάλλον είναι το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης, η συνολική αξία ακινήτων είναι η αξία των σπιτιών και χωραφιών που έχεις στο όνομά σου και πληρώνεις ΕΝΦΙΑ για αυτά. Αυτά είναι δηλωμένα στ Ε3 σου.

- Στα μέλη του νοικοκυριού παρακάτω φαίνονται όλα τα άτομα που είχαν δηλωθεί ότι συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τον ίδιο αριθμό παροχής ρεύματος στην πρόσφατη φορολογική δήλωση (Ε1) - πχ. η γυναίκα σου, τα παιδιά σου και μαζί με όσους φιλοξενείτε. Φαίνεται το ονοματεπώνυμο και η σχέση που έχει μαζί σου. Αν έχει γεννηθεί κάποιο παιδί ωστόσο και δεν φαίνεται, μπορείς να πατήσεις το μπλε κουμπί και να κάνεις "Προσθήκη τέκνου".

- Αν όλα είναι οκ μπορείς να πατήσεις "Έλεγχος και Αποθήκευση".

- Αν δε βγάλει σφάλματα μπορείς να πατήσεις "Υποβολή Αίτησης ΚΟΤ-Β".

Τώρα θα εμφανίσει ένα μικρό παραθυράκι που ρωτάει αν είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχουν λάθη, και αν όντως είναι όλα σωστά πατάς "Υποβολή Αίτησης".

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, σε λίγα δευτερόλεπτα, αν είσαι μέσα στα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια και εγκριθεί το φθηνό ρεύμα, βλέπεις το παρακάτω μήνυμα:
Στοιχεία Αίτησης Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου: Έχει εγκριθεί η αίτησή σας.
Στο πράσινο πλαίσιο από κάτω σου γράφει το όριο για τα KWh (κιλοβατώρες) που δικαιούσαι πιο φθηνό ρεύμα, σύμφωνα με τη σύνθεση του νοικοκυριού σου. Αν τα ξεπεράσεις, τα υπόλοιπα χρεώνονται με κανονική χρέωση.
Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την περίπτωση ΚΟΤ Γ που αφορά μόνο τους Πολύτεκνους, ενώ σε βίντεο μπορείς να δεις πώς γίνεται το ΚΟΤ-Α.



Στοιχεία Πολύτεκνης Οικογένειας
Πολύτεκνοι υπό την έννοια του παρόντος νόμου είναι οι γονείς οι έχοντες τη γονική μέριμνα και επιμέλεια τεσσάρων τουλάχιστον τέκνων από έναν ή περισσότερους γάμους ή νομιμοποιηθέντων ή νομίμως αναγνωρισθέντων ή υιοθετημένων, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης. Ο γονέας χωρίς σύζυγο, ο οποίος έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων του και είναι μόνος υπόχρεος σε διατροφή αυτών, θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάμους ή νομιμοποιηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα ή εκτός γάμου γεννηθέντα, τα οποία είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό τρίτο (23ο) έτος της ηλικίας τους ή σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αν ο ένας από τους γονείς κατέστη ανάπηρος εξ οιασδήποτε αιτίας ή ανάπηρος πολέμου σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, αυτός θεωρείται πολύτεκνος, εφόσον έχει τρία τέκνα εκ των υπαγομένων σε μία από τις περιπτώσεις της πρώτης παραγράφου. Σε περίπτωση θανάτου και των δύο γονέων, τα απορφανισθέντα τέκνα αποτελούν ιδίαν οικογένεια και, αν είναι τουλάχιστον δύο, απολαμβάνουν όλα τα ευεργετήματα των πολυτέκνων και των τέκνων των πολυτέκνων, υπό τους περιορισμούς της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου.


Πώς κάνω αίτηση για KOT Γ Πολυτέκνων

- (Τα προσωπικά σου στοιχεία εμφανίζονται προσυμπληρωμένα.)

- Στα στοιχεία νοικοκυριού πρέπει να συμπληρώσεις τα 11 ψηφία του ρολογιού ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) που έχεις στο σπίτι σου. Μπορείς να το βρεις από το ρολόι (μεταλλικό ταμπελάκι πάνω στο μετρητή) ή από έναν λογαριασμό ρεύματος (στην 1η σελίδα, εκεί που λέει "Αριθμός Παροχής"). Αν ενοικιάζεις κατοικία, θα βρίσκεται και στο ηλεκτρονικό μισθωτήριο. Αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις ποια 11 ψηφία πρέπει να καταχωρήσεις, δες εδώ αναλυτικές οδηγίες για τον 11ψήφιο αριθμό παροχής ρεύματος.. Η παροχή ρεύματος θα πρέπει να είναι σε έναν από τους 2 άμεσα φορολογούμενους της φορολογικής δήλωσης και όχι σε φιλοξενούμενο άτομο.
Πρέπει, επίσης, να συμπληρώσεις ένα τηλέφωνο και ένα email. Δες πώς να φτιάξεις email, αν δεν έχεις.

- Αν υπάρχει μέλος του σπιτιού (νοικοκυριού) που έχει κάποια αναπηρία (ΑΜΕΑ) να τσεκάρεις στο πεδίο "Ανάγκη Μηχανικής Υποστήριξης".

- Αν είσαι μονογονεϊκή οικογένεια πχ. χωρισμένος/χωρισμένη ή χήρος/χήρα με ανήλικα ή σπουδάζοντα παιδιά, να τσεκάρεις το αντίστοιχο κουτάκι στο πεδίο "Μονογονεϊκές οικογένειες στο νοικοκυριό".

- Αν η αίτηση γίνεται για μια απορφανισθείσα οικογένεια επίλεξε ΝΑΙ.

- Αν ο ένας γονέας έχει αναπηρία 67% και άνω ισοβίως (ή ανάπηρος πολέμου) επίλεξε ΝΑΙ.

- Αν υπάρχει μέλος του σπιτιού (νοικοκυριού) που έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης (πχ. ηλικιωμένος με οξυγόνο) θα πρέπει να πατήσεις το κουτάκι [ΝΑΙ] ώστε να το επιλέξεις. Αν πατήσεις ναι πρέπει να συμπληρώσεις και τον αριθμό πρωτοκόλλου της βεβαίωςσης ότι το άτομο χρειάζεται μηχανική υποστήριξη από το επίσημο έγγραφο του ασφαλιστικού φορέα (πχ. ΙΚΑ - ΕΦΚΑ) (συνήθως αναγράφεται στη σφραγίδα της υπηρεσίας).

- Τα εισοδήματά σου (τα χρήματα που παίρνεις από μισθό, σύνταξη ή επιχειρηματική δραστηριότητα) φαίνονται αυτόματα από το σύστημα. Δε μπορούν να αλλάξουν για κανένα λόγο, αν σου φαίνονται πιο πολλά από όσα δήλωσες στη φορολογική δήλωση (Ε1), μάλλον είναι το τεκμαρτό εισόδημα. Επίσης, η συνολική αξία ακινήτων είναι η αξία των σπιτιών και χωραφιών που έχεις στο όνομά σου και πληρώνεις ΕΝΦΙΑ για αυτά. Αυτά είναι δηλωμένα στ Ε3 σου.

- Στα μέλη του νοικοκυριού παρακάτω φαίνονται όλα τα άτομα που είχαν δηλωθεί ότι συγκατοικούν στο ίδιο σπίτι με τον ίδιο αριθμό παροχής ρεύματος στην πρόσφατη φορολογική δήλωση (Ε1) - πχ. η γυναίκα σου, τα παιδιά σου και μαζί με όσους φιλοξενείτε. Φαίνεται το ονοματεπώνυμο και η σχέση που έχει μαζί σου. Αν έχει γεννηθεί κάποιο παιδί ωστόσο και δεν φαίνεται, μπορείς να πατήσεις το μπλε κουμπί και να κάνεις "Προσθήκη τέκνου".

 

Οδηγίες συμπλήρωσης αίτησης ΚΟΤ Α και ΚΟΤ Β


Οι Αναλυτικές οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης για το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος  παρέχονται εδώ: https://www.idika.gr/kot/Home/Contact.
Συχνές ερωτήσεις εδώ: https://www.idika.gr/kot/Home/Info.

Δικαιολογητικά για την αίτηση για Κοινωνικό Τιμολόγιο ρεύματος

Το ΚΕΑ και οι φορολογικές δηλώσεις αντλούνται ηλεκτρονικά από το σύστημα. Δεν απαιτούνται δικαιολογητικά αν κάνεις μόνος σου την αίτηση για ΚΟΤ. Αν στην κάνει ο λογιστής ή άλλο άτομο θα χρειαστεί τους κωδικούς σου στο Taxisnet και τηλέφωνο, email, στοιχεία παιδιών κτλ ώστε να τη συμπληρώσει.

Για αιτήσεις ΚΟΤ-Α απαιτείται να έχεις εγκεκριμένη αίτηση ΚΕΑ. Δεν ισχύει πλέον η απαίτηση επικαιροποιημένης αίτησης ΚΕΑ το τελευταίο δίμηνο. Αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων γιατί έχει δοθεί στο ΚΕΑ.
Για αιτήσεις ΚΟΤ-Β ή ένταξης στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, σε περίπτωση που το νοικοκυριό συ έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίς τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.
Για τις αιτήσεις ΚΟΤ Γ, απαιτείται να έχεις ήδη εκδώσει πιστοποιητικό της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης. Δες εδώ οδηγίες να κανεις αίτηση Online για το πιστοποιητικό Πολυτέκνων ΑΣΠΕ.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, βλέπεις το παρακάτω μήνυμα:
Στοιχεία Έγκρισης Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου: Η αίτησή σας βρίσκεται προς έγκριση. Χρειάζονται 2-3 εργάσιμες ημέρες ώστε να οριστικοποιηθεί η έγκριση. Παρακαλώ, ελέγξτε ξανά τότε.
Στο πράσινο πλαίσιο από κάτω σου γράφει το όριο για τα KWh (κιλοβατώρες) που δικαιούσαι πιο φθηνό ρεύμα, σύμφωνα με τη σύνθεση του νοικοκυριού σου. Αν τα ξεπεράσεις, τα υπόλοιπα χρεώνονται με κανονική χρέωση.
Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.


ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ - ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ
Πατάς "Προβολή" και μετά, αν δεν έχει κουμπί "Εκτύπωση", με τον Browser Google Chrome μπορείς να πατήσεις δεξί κλικ στην οθόνη, Εκτύπωση -> Προορισμός -> Αποθήκευση ως PDF -> Αποθήκευση, για να αποθηκεύσεις το αρχείο PDF στον υπολογιστή ή στο κινητό σου.


ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ - ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις αλλαγές στα στοιχεία της αίτησης. Θα πρέπει να ακυρώσεις την παλιά και να κάνεις καινούρια αίτηση.
Αν σου εμφανίζεται σφάλμα "Η Αίτηση έχει ελλιπή στοιχεία επικοινωνίας, παρακαλώ επιληφθείτε για να μπορέσετε να υποβάλλετε την αίτηση." θα πρέπει να συμπληρώσεις τηλέφωνο και email.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
Η εφαρμογή λειτουργεί σωστά με εκδόσεις των: -Internet Explorer: έκδοση 9 και μεταγενέστερες (και Edge) -Firefox: έκδοση 35 και μεταγενέστερες -Chrome: έκδοση 38 και μεταγενέστερες
E-mail επικοινωνίας για το ΚΟΤ: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. Τηλέφωνο επικοινωνίας για το ΚΟΤ - μόνο για αναφορά λαθών στις διασταυρώσεις ή σφάλματα. Όχι για πληροφορίες: 213 2168391 (αστική χρέωση), ώρες γραφείου.
 

ΒΙΝΤΕΟ: ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Πώς συμπληρώνω την αίτηση KOT B
Πώς συμπληρώνω την αίτηση KOT Α


Τι είναι το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο KOT

Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι ένα ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο υποχρεούνται να παρέχουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και δίνει μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών (φτωχούς, ανάπηρους, πολύτεκνους, κτλ).
Το ΚΟΤ ξεκίνησε το 2011 και παρέχεται για την προστασία των ατόμων χαμηλού εισοδήματος, τους γονείς με προστατευόμενα μέλη, τους μακροχρόνια άνεργους, τα άτομα με αναπηρία, τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης, άνεργους για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς και όσους τους έκοψαν το ρεύμα επειδή χρωστούσαν. Το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο (ΚΟΤ) είναι μόνο για την κατανάλωση ρεύματος στην κύρια κατοικία του δικαιούχου, όπως αυτή δηλώνεται στη φορολογική του δήλωση και η τιμή του είναι ίδια για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, ασχέτως, δηλαδή, αν είσαι στη ΔΕΗ, στην ELPEDISON, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΛΤΑ Ενέργεια, ΖΕΝΙΘ, ΗΡΩΝ, ΟΤΕ Estate κτλ.
Το κόστος του ΚΟΤ καλύπτεται μέσω των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και επιβαρύνουν όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ απαλλάσσονται από τη χρέωση ΥΚΩ.


© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!