Δες πώς να βγάλεις μόνος σου πιστοποιητικό πολυτέκνων


Το Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας είναι απαραίτητο σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα από το 2024 είναι απαραίτητο και για να ενταχθεί το νοικοκυριό σου στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για φθηνότερο Ηλεκτρικό ρεύμα. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ Γ) έχει χαμηλότερες χρεώσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις πολύτεκνες οικογένειες, συγκεκριμένα έχει μειωμένη τιμή ρεύματος για οικιακή χρήση σε κύρια κατοικία.
Μάλιστα, η έκδοση για τους δικαιούχους που πληρούν τις προϋποθέσεις γίνεται χωρίς κόστος και αν μάθεις να το κάνεις μόνος σου θα γλιτώσεις τα 20ε που θα σου ζητήσει το i-KΕΠ ή λογιστής σου, για να σου κάνει την αίτηση.

ΠΩΣ ΚΑΝΩ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ

Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας
Μπορείς να εκδώσεις πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) χωρίς να πρέπει να πας στον τοπικό Σύλλογο Πολυτέκνων στην πόλη σου.

Προϋποθέσεις:
Πρέπει όμως να είσαι μέλος του τοπικού Συλλόγου Πολυτέκνων – Μέλους της ΑΣΠΕ.
Επίσης, πρέπει η πολυτεκνική σου ταυτότητα (πολυτεκνικό βιβλιάριο- αυτό που δείχνεις στο λεωφορείο, αν χρησιμοποιείς) να είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση παιδιού που δεν έχει πολυτεκνική ταυτότητα θα πρέπει η πολυτεκνική ταυτότητα έστω του ενός γονέα να είναι σε ισχύ.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ONLINE ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ:
- Θα χρειαστείς σε ένα αρχείο εικόνας JPG να σκανάρεις την εμπρός όψη από τις πολυτεκνικές ταυτότητες και σε ένα άλλο την πίσω όψη, όπου φαίνεται η σελίδα θεωρημένο το τρέχον έτος, πχ. ισχύει έως 13/12/2024. (Μέγιστο μέγεθος κάθε αρχείου 5ΜΒ.)
- Θα χρειαστείς και ένα πρόσφατο (έως 1 μήνα πριν) πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης σε μορφή PDF, δες εδώ πώς μπορείς να το βγάλεις άμεσα και ηλεκτρονικά και αυτό.


ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ:
Αρχικά, θα συμπληρώσεις τους προσωπικούς σου κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet. Έπειτα, θα επισυνάψεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και φωτοαντίγραφο των δυο όψεων της πολυτεκνικής σου ταυτότητας που έχει την φωτογραφία σου και την θεώρηση ισχύος της αντίστοιχα). Προχωράς την αίτηση και όταν ολοκληρωθεί η έκδοση του πιστοποιητικού, αυτό θα σταλεί στη θυρίδα πολίτη.

Online αίτηση για Πιστοποιητικό Πολυτέκνων

Οδηγίες για το πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας (ΑΣΠΕ)

Για να κάνεις αίτηση μπαίνεις εδώ Online αίτηση για Πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας
Θα χρειαστείς τα στοιχεία πρόσβασης στο site taxisnet της εφορίας.
Για να συνδεθείς πρέπει να έχεις τα στοιχεία σύνδεσης στην ιστοσελίδα της εφορίας taxisnet, αυτά που μπαίνεις και για να κάνεις φορολογική δήλωση. Αν δεν τα έχεις, ρώτα το λογιστή σου να σου δώσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό πρόσβασης (password).
Αν δεν τα έχει ούτε ο λογιστής σου, θυμήσου ποιος σε βοήθησε να κάνεις την φορολογική σου δήλωση, αυτός θα τα έχει! Αν ομως δεν έχεις βγάλει ποτέ κωδικούς για να συνδεθείς στο myaade/taxisnet, τότε μάλλον είσαι ...πρωτάρης και πρέπει να αποκτήσεις τους προσωπικούς σου κωδικούς.
Δες εδώ πώς να κάνεις εγγραφή στο gov.gr με κλειδάριθμο για να μπορείς να κάνεις αιτήσεις σε πολλές υπηρεσίες μέσω ίντερνετ.

- Κλικ στο μπλε κουμπί στην κάτω μεριά, "Είσοδος στην υπηρεσία".

- Στην επόμενη οθόνη, λέει "Απαιτείται ταυτοποίηση. Για να προχωρήσετε, πρέπει πρώτα να συνδεθείτε." Πάτα το πράσινο κουμπί "Σύνδεση".

- Στην επόμενη οθόνη (Σε ποιον φορέα έχετε λογαριασμό;) επίλεξε "ΓΓΠΣΨΔ (Κωδικοί Taxisnet)", βάλε τα στοιχεία σύνδεσης στο gov.gr και ξαναπάτα το κουμπί "Σύνδεση".

- Έπειτα, βλέπεις το μήνυμα "Αυθεντικοποίηση Χρήστη": Σας ενηµερώνουµε ότι για το σκοπό της ηλεκτρονικής ταυτοποίησής σας, η εφαρµογή "Εφαρμογές Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης" θα αποκτήσει πρόσβαση στα βασικά στοιχεία Μητρώου (ΑΦΜ, Όνοµα, Επώνυµο, Πατρώνυµο, Μητρώνυµο, Έτος Γέννησης) που παρέχονται από το φορολογικό µητρώο του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ που διαχειρίζεται η Α.Α.∆.Ε". Πάτα "Αποστολή".

- Στο επόμενο βήμα της Αίτησης Έκδοσης Πιστοποιητικού Πολυτεκνικής Ιδιότητας, "Επισκόπηση των στοιχείων σας", σου γράφει "Επιβεβαιώστε ότι τα παρακάτω στοιχεία, με τα οποία έχετε συνδεθεί, είναι σωστά." (Όνομα, Επώνυμο, ΑΦΜ).
Αν είναι όλα οκ, πάτα το κουμπί "Συνέχεια", αλλιώς βγες από τον λάθος λογαριασμό και συνδέσου στον σωστό.

- Έπειτα, θα δεις: "Στοιχεία Αιτούντος" , όπου όλα τα στοιχεία είναι "κλειδωμένα" και δεν μπορείς να αλλάξεις κάτι. Απλά, πάτα "Συνέχεια".

- Στην επόμενη σελίδα, "Στοιχεία πολυτεκνικής ιδιότητας", θα δεις ότι πρέπει να συμπληρώσεις:
-- τον Αριθμό Μητρώου Α.Σ.Π.Ε. (Θα τον βρεις στο επάνω μέρος (επάνω από τη φωτογραφία) της πολυτεκνικής κάρτας. Εκεί αναγράφονται δύο αριθμοί, ο μεγάλος αντιστοιχεί στον αριθμό μητρώου της ΑΣΠΕ (πανελλαδικά) ενώ ο μικρός είναι ο αριθμός μητρώου του τοπικού Συλλόγου Πολυτέκνων - δες τη φωτογραφία παρακάτω. Οπότε εσύ σε αυτό το πεδίο γράφεις τον μεγάλο αριθμό.).

Κάρτα - Ταυτότητα Πολυτέκνων

-- να επιλέξεις από τη λίστα τον Τοπικό Σύλλογο Πολυτέκνων του Νομού σου.
-- να πληκτρολογήσεις την ημερομηνία λήξης της κάρτας πολυτέκνου (Λήξη τελευταίας θεώρησης ταυτότητας -βιβλιαρίου πολυτέκνων)

-- Φωτογραφία πολυτεκνικής ταυτότητας
Επισυνάπτονται φωτογραφίες και των 2 όψεων της πολυτεκνικής ταυτότητας (βιβλιαρίου), αυτής με την τελευταία θεώρηση και αυτής με τη φωτογραφία. Και οι 2 όψεις είναι υποχρεωτικές. Τα τέκνα που δεν έχουν ταυτότητα επισυνάπτουν φωτογραφία των 2 όψεων της πολυτεκνικής ταυτότητας ενός από τους γονείς τους. Μέγιστο μέγεθος κάθε αρχείου 5ΜΒ.
Οπότε, πατάς το κουμπί "Επιλογή αρχείου" και ανεβάζεις την 1η (εμπρός) όψη της πολυτεκνικής κάρτας. Κάνεις το ίδιο και για την 2η (πίσω) όψη.
Τέλος, πατάς "Συνέχεια".

- Έπειτα, θα δεις: "Στοιχεία οικογενειακής κατάστασης"
Επιλέγεις την ιδιότητα "Γονέας".
Πιο κάτω, στην ενότητα "Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης"
εφόσον έχεις ήδη εκδώσει το Πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης, πατάς το κουμπί "Επιλογή Αρχείου" και το ανεβάζεις.
Σε περίπτωση που δεν έχεις εκδώσει το πιστοποιητικό Οικογενειακής κατάστασης, επειδή είναι απαραίτητο δικαιολογητικό, πρέπει να πας να εκδώσεις ένα στην Ψηφιακή Υπηρεσία Έκδοσης, η οποία βρίσκεται εδώ.
Το πιστοποιητικό προορίζεται για χρήση: Επιλέγεις "Για Λοιπά".
Στο επόμενο, "Συμπληρώστε τη χρήση για την οποία προορίζεται το πιστοποιητικό αν επιλέξατε "Για Λοιπά"", γράφεις "Αίτηση Έκδοσης Πιστοποιητικού Πολυτεκνικής Ιδιότητας".
Πάτα "Συνέχεια".

Πώς βγάζω πιστοποιητικό πολυτεκνικής ιδιότητας (ΑΣΠΕ) από το ίντερνετ
Η επόμενη και τελευταία σελίδα αναφέρει "Στοιχεία επικοινωνίας"
όπου εκεί θα πρέπει να συμπληρώσεις ένα σωστό email (Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου) που το κοιτάς τακτικά και ένα κινητό τηλέφωνο επικοινωνίας.
Τέλος, πατάς "Συνέχεια".
Στην επόμενη σελίδα κάνεις Προεπισκόπιση της αίτησης, προτού τη στείλεις. Δηλαδή, ελέγχεις κατά πόσο είναι σωστά όλα αυτά που έγραψες πριν. Όταν είσαι σίγουρος, πατάς στην κάτω μεριά το κουμπί "Υποβολή".

 

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το πιστοποιητικό πολυτέκνων;

Το πιστοποιητικό, που διαθέτει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του gov.gr, μπορείς είτε να το στείλεις ηλεκτρονικά πχ. με email, είτε να το εκτυπώσεις και να το καταθέσεις σε έντυπη μορφή. Στην έντυπη μορφή του δεν χρειάζεται επικύρωση και επιβεβαιώνεται με την εφαρμογή εγκυρότητας εγγράφων του gov.gr.

Πότε θα εκδοθεί το πιστοποιητικό πολυτέκνων;

Το Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας θα εκδοθεί μετά από τον έλεγχο που θα κάνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδας, σε συνεργασία με τα γραφεία του τοπικού Συλλόγου Πολυτέκνων της πόλης σου. Κατά μέσο όρο σε 1-2 εργάσιμες ημέρες, αναλόγως φόρτου εργασιών. Όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα ενημερωθείς μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και γραπτού μηνύματος (sms). Θα σου στείλουν στη Θυρίδα σου το πιστοποιητικό πολυτέκνων. Το Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας έχει διάρκεια ισχύος έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του. Δες εδώ τη Θυρίδα του Πολίτη
Εάν το μήνυμα αποστολής δεν βρεθεί στα «Εισερχόμενα», να το αναζητήσεις και στον φάκελο «Ανεπιθύμητη ή Ενοχλητική Αλληλογραφία» (spam). Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στη Θυρίδα θα δεις τον λόγο που δεν έγινε δεκτή η αίτηση.
Έχε υπόψη σου ότι το email που θα έρθει είναι της μορφής:
Αποστολέας: Services Gov Noreply, Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (Δεν μπορείς να απαντήσεις σε αυτό το email.)
Email: Δείτε την απάντηση της Α.Σ.Π.Ε. στο αίτημά σας εδώ: https://dilosi.services.gov.gr/show/code


Εάν δεν μπορείς για κάποιο λόγο να κάνεις έκδοση του Πιστοποιητικού Πολυτεκνικής Ιδιότητας ηλεκτρονικά, θα πρέπει να απευθυνθείς στον Σύλλογο Πολυτέκνων – Μέλος της ΑΣΠΕ του οποίου είσαι μέλος, αυτόν που τα γραφεία του είναι στην πόλη σου, δηλαδή, ή τον κοντινότερο σύλλογο στο χωριό σου. Συνήθως κάθε νομός έχει τον δικό του Σύλλογο Πολυτέκνων.



© ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ [Ν. 2121/1993 & 4481/2017]
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΑΥΣΤΗΡΑ Η ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ | ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΟΝΟ LINK ΠΡΟΣ ΤΟ WWW.CLICK-ME.GR | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

Σου άρεσε το άρθρο;  Μοιράσου το με τους φίλους σου!